Društvo

ŠTEDITI I SAMO ŠTEDITI: Spas Elektroprivrede BiH preko leđa građana

Vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić kazao jeda još uvijek nisu zvanično podnijeli zahtjev pred regulatorom FERK-om za tarifiranje cijena električne energije te nije mogao precizirati da li će doći do poskupljenja.

Istakao je da trenutno razmatraju blok tarife te da je cilj Elektroprivrede da u ovoj i narednim godinama pokušaju štedjeti električnu energiju.

Naglasio je da je krajem 2021. počeo trend pada proizvodnje električne energije u Elektroprivredi, zbog čega su izradili model blok tarifa gdje će građanima pokušati objasniti da se moraju početi pridržavati energetske efikasnosti i štedjeti električnu energiju.

"U blok tarifama za 60 posto građana ne bi trebalo da dođe ni do kakvog povećanja električne energije, a svega nekih tri posto su veliki potrošači. Oni koji budu više trošili, više će i plaćati. Želimo da se učimo kako to postupa i Evropska unija. Želimo da ukažemo da moramo štedjeti električnu energiju", rekao je Buljubašić.

Upitan kako će pokriti minus od 140 miliona KM, Buljubašić naglašava da je 'poenta na uštedama'.

 „Mi smo prošlu godinu imali ugovorene količine isporuke uglja iz koncerna prema Elektroprivredi za 5,5 miliona tona, ukupno je isporučeno 3,5, što je daleko ispod ugovorenih količina, zato je apostrof na uštedi energije u narednom periodu. Trebamo znati da su naša termo i hidro postrojenja koja proizvode električnu energiju iz prošlog vijeka, a ono što planiramo raditi kada su u pitanju remonti i revitalizacije su Blok 4 u Tuzli i Blok 6 u Kaknju. Kroz ovaj pristup želimo da osiguramo neovisnost FBiH da proizvodimo električnu energiju za vlastite potrebe. U prethodnih nekoliko godina imamo jako veliki trend pada proizvodnje uglja“, pojasnio je on.

Prema njegovim riječima, 31. januara prošle godine prethodna Uprava je dostavila dokument u Vladu FBiH, gdje je jasno projicirano da će do kraja 2023. gubitak u Elektroprivredi iznositi 90 miliona, a razlika u odnosu na plan poslovanja koji je usvojen krajem 2022. je bila 206 miliona KM.

„Apostrofirane su niske količine uglja na depoima u termoelektranama u Tuzli i Kaknju i niska proizvodnja uglja u tom periodu. Ova Uprava je kao vršilac dužnosti došla 24. avgusta prethodne godine, uradili smo revidirani plan poslovanja i naš procijenjeni gubitak je bio 79 miliona. Šta se desilo od 79 do 141 miliona? Nažalost, u jednom periodu smo morali kupovati električnu energiju zbog nedostataka količina uglja i ispada u termoelektranama. I na to smo potrošili dodatnih 25 miliona. Također, tu su i otpisi prethodno nerealiziranih investicija, 36 miliona smo samo bili obavezni da uplatimo Upravi za indirektno oporezivanje. Sve je to dočekalo ovu Upravu. Poduzeli smo mjere štednje. Uštedjeli smo 16,1 milion KM. Uštedjeli smo 1,1 milion na plaćama. Planom poslovanja koji smo usvojili Elektroprivreda 2024. treba da posluje sa dobiti od 800 hiljada KM“, kazao je Buljubašić.

Govoreći o dugoročnom rješenju za RMU Zenica, naglasio je da je taj rudnik u jako teškoj situaciji.

„Mi kad smo došli kao nova uprava, Zenica je bila u radničkom neposluhu već duži period. Pokušali smo na sve načine da taj rudnik oživimo. Dogovorili smo da će Elektroprivreda zajedno sa Rudnikom krenuti u program zbrinjavanja viška rudara, mi smo zbrinuli 199 rudara. Stvarali smo finansijsku mogućnost da Zenica ponovo oživi. Rudnik Zenica ima troškove posljednjih tri-četiri mjeseca 10,1 milion za plate, ukupno zarade 3 miliona. Tamo je problem i kvaliteta i količina uglja“, rekao je Buljubašić.

Povezani članci