Društvo

SJETILI SE POVRATNIKA: Političari u Prijedoru, sve ostalo na zabrinutosti

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i prvi zamjenik predsjednika Naroda i Pravde Kemal Ademović zajedno sa saradnicima bio je u posjeti Prijedoru. 

Delegaciju su činili i ministar za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo Omer Osmanović, zatim  zastupnik u Skupštini KS i politički direktor NiP-a Rusmir Pobrić, te Nedim Čivić, savjetnik u Kabinetu predsjedavajućeg DNPSBiH i član Predsjedništva NiP-a. Domaćin posjete bio je Jusuf Arifagić, poznati privrednik i odbornik u Skupštini Grada Prijedora.

Delegacija je posjetila Medžlis islamske zajednice u Prijedoru i imama Čaršijske džamije Omera ef. Redžića.

Tokom posjete razgovaralo se i o posljednjim nemilim događajima, provokacijama i zastrašivanjima koja su posebno intenzivirana u protekloj godini. Sagovornici su se složili da je neophodna adekvatna reakcija nadležnih sigurnosnih institucija viših nivoa s ciljem pronalaska i sankcioniranja organizatora i počinilaca, kao i preveniranja novih slučajeva.

Održani su sastanci s privrednicima, te predstavnicima društvenog i političkog života iz Kozarca i Prijedora.

Tokom sastanka sa privrednicima u prostorijama kompanije Austronet u Kozarcu, izneseni su izazovi s kojim se susreću povratnici iz poslovne zajednice u regiji Prijedor, te je razgovarano o privrednim tokovima, održivosti i mogućnostima daljeg razvoja. Iskazana je potreba za većim prisustvom države i državnih institucija na ovom području, kao i institucionalnom podrškom viših nivoa vlasti privrednom razvoju, jednom od ključnih uvjeta za opstanak povratnika u bh. entitetu RS.

Predsjedavajući Ademović sa saradnicima stavio se na raspolaganje da u skladu sa svojim nadležnostima i mogućnostima bude podrška tim procesima.

Održan je sastanak i sa predstavnicima udruženja veterana, na kojem je razgovarano o realizaciji ranije podržanih projekata, te je predstavljen projekt "Bosanska kuća" u Prijedoru, čije će osnivanje podržati Ministarstvo za boračka pitanja KS i Memorijalni centar Sarajevo.

Podsjetimo, Narod i pravda još uvijek nema nikakve prostorije ni stranačke urede u RS-u.

Povezani članci