Društvo

SCHMIDT ZAPRIJETIO U NEW YORKU: Zapovjedniku Oružanih snaga BiH ne piše se dobro

Visoki predstavnik Christian Schmidt Vijeću sigurnosti UN-a je predstavio redovito Izvješće za Bosnu i Hercegovinu. Obiluje kritikama, uz tek nekoliko pohvala vlastima na državnoj razini zbog usvajanja nekoliko reformskih zakona i napretka na europskom putu.

Secesionističku politiku i poteze vlasti Republike Srpske, koju predvode SNSD i Milorad Dodik, Schmidt označava kao ključne probleme iz kojih proizlaze uporni napadi na Dejtonski mirovni sporazum, Ustav BiH, te potkopavanje državnih institucija.

Schmidt napominje i na neustavno djelovanje Narodne skupštine RS-a kroz usvajanje Izbornoga zakona, kriminalizaciju klevete, Zakona o stranim agentima, te Zakona o neprovođenju odluka visokog predstavnika.

Jedan dio izvješća Schmidt je posvetio i ustaljenom negiranju genocida u RS-u, promjeni naziva ulica u Srebrenici, te napadnima na povratnike na području cijele države. Nedonošenje amandmana na Ustav Federacije i izostanak imenovanja sudaca u Ustavni sud BiH, kritika je za vlast u Federaciji.

Povodom izvješća, pred Vijećem sigurnosti je govorio i predsjedatelj Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

"Smatram da RS i njene vlasti teško krše Dejtonski sporazum. Antidejtonsko postupanje je prijetnja secesijom RS, to može donijeti teške posljedice za BiH i cijeli region. Mi u međunarodnoj zajednici moramo pratiti šta se dešava i zajednički djelovati. Situacija se ne može smatrati nestabilnom, ali može biti krhka i može se pogoršati. Pozivam lidere da ne reagiraju na provokacije. Evropski put može da ojača stabilnost BiH i svi trebaju da prihvate da niko ne može uništiti temelje kuće koje drugi žele da izgrade", poručio je Schmidt.

Visoki međunarodni predstavnik za BiH, Christian Shmidt je na Vijeću sigurnosti rekao da će svi koji su se, u uniformi Oružanih snaga BiH, poklonili Ratku Mladiću pred njegovim spomenikom u Kalinoviku, snositi ozbiljne posljedice i kaznene prekršaje.

Podsjetimo, neki od najviših vojnih zvaničnika BiH, uključujući zamjenika ministra odbrane Aleksandra Goganovića, načelnika zajedničkog štaba OSBiH Gojka Kneževića, zamjenika komandanta Operativne komande OSBiH za resurse Nebojšu Bošnjaka, zajedno s grupom pripadnika OSBiH srpske nacionalnosti, izazvali su skandal nakon što su se poklonili i odali počast pred spomenikom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića. 

gogan_1.jpg

Pomenuti događaj desio se jučer u Kalinoviku, rodnom mjestu ratnog zločinca Ratka Mladića, a kako se može vidjeti na fotografijama odavanje počasti Mladiću pripadnici OSBiH izveli su u uniformama s državnim obilježjima

Povezani članci