Društvo

PRIJETNJE SHVAĆENE OZBILJNO: Sutkinji u predmetu protiv Dodika dodjeljena policijska zaštita

Svako ročište na suđenje Miloradu Dodiku, predsjedniku entiteta Republika Srpska i SNSD-a pred Sudom BiH protiče u znaku pojačanog policijskog osiguranja na kojem je angažirano više policijskih agencija.

Uprkos tvrdnjama Dodikovih stranačkih kolega i drugih pristalica da je sigurnost optuženika ugrožena, a čak su spominjali i planiranje navodnog atentata na Dodika do sada nije zabilježen nijedan incident koji bi ugrozio njegovu sigurnost.

S druge strane Direkcija za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH, na čelu s direktorom Enesom Karićem, policijsku zaštituje  dodijelila Seni Uzunović, postupajućoj sutkinji u predmetu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića.

Na račun sutkinje Uzunović do sada su Dodikove pristalice izrekle niz pogrdnih riječi, a podsjećamo i državna zastupnica SNSD-a u Parlamentu BiH Sanja Vulić, u više navrata neprimjerenim vokabularom i ponašanjem vrijeđala je sutkinju Uzunović, prijetila joj i iznijela niz neistina na njen račun.

Sutkinja Sena Uzunović preuzimanjem predmeta u slučaju Dodik februaru ove godine naišla je na žestok pritisak jer je pri suđenju prije svega pokazala čvrst stav i već na prvom ročištu kojim je predsjedavala uz svoje znanje i stručnost uspjela je nakon višemjesečnih blokada da tužitelji Tužilaštva BiH Dodiku konačno pročitaju optužnicu.

 Također, sutkinja Uzunović uvela je red u sudnici BiH, te je primjenom zakonskih odredbi utišala bučne Dodikove pristalice koje su je ometale u radu na način da je neke od njih na jednom od ročišta i odstranila iz sudnice, poput Željke Cvijanović, članice Predsjedništva BiH i Radovana Viškovića, premijera entiteta RS.

Odbrana Milorada Dodika tražila je ranije i izuzeće sutkinje Uzunović, ali je takav zahtjev Sud BiH odbio.

Inače, ranije je ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić procijenio je da Sanji Vulić treba dodijeliti policijsku zaštitu zbog navodnih prijetnji koje mu je prijavila. Nije poznato čuva li policija još uvijek Vulić, ali evidentno da se ova državna zastupnica znatno smirila u odnosu na njene prvobitne nekontrolirane izljeve bijesa, kako ispred Suda BIH, tako i sudnici BiH.

Povezani članci