Društvo

PLATA 3.000 KM: Firma u problemu, nema ko da radi

Predsjednik Kompanije i Grupacije “Boksit” Rajko Dukić potpisao je Ugovor o stipendiranju sa šest studenata koji su ispunili uslove konkursa, a koji će nakon studija biti obavezni da stručnu praksu obave u Kompaniji ili Grupaciji “Boksit.”

Namjera je da se na ovaj način obezbijede budući, neophodni, stručni kadrovi, ali i da primjer drugima, rekao je Dukić.

“Ovo je veoma značajno, budući da imamo djece, koja se školuju na državnim fakultetima, koja su željna, imaju volju da se što bolje obrazuju, da nauče što više vještina i da sutra radi sebe, radi društva i radi svoje porodice mogu da doprinesu i da žive kao normalni ljudi. Ono što je problem i što mene kao čovjeka zabrinjava je što za šesnaest stipendija, koje smo nudili, javilo se njih devet, od kojih je šestoro ispunjavalo uslove, što je jako malo.

Nekada, kada smo bili mnogo veća firma, bar po broju zaposlenih, uvjek se javljalo mnogo više ljudi nego što smo davali stipendija, a sada je obrnuto. To govori mnogo. Govori da je sve manje omladine, koja ide da studira, prije svega na državnim fakultetima, a da je mnogo više onih koji kupuju diplome. Nažalost, takvo je vrijeme došlo. Dovoljno je, ako nemaš povjerenja u sebe, ne želiš da se trudiš, ne želiš da se obrazuješ, da se prikloniš nekoj političkoj opciji i možeš da se uhljebiš vrlo brzo, kupiš diplomu i niko te ne pita da li nešto znaš. Važno je da si odan,” napisao je Dukić.

Kaže kako je najveći problem danas za društvo nedostatak kvalifikovane radne snage, kvalitetne i obrazovane ali i kako je “ova trka za Njemačkom, Beogradom ili Novim Sadom definitivno pogrešna”.

“Kažu beri gljiva oko svojih njiva, ili budi tamo gdje su ti korijeni, a korijeni su ovdje i onaj ko hoće da radi i želi da radi, ko hoće da se obrazuje, može da se obrazuje,” kazao je Dukić i dodao kako ova kompanija ima stalan oglas za prijem u radni odnos određenih zanimanja.

“Sada možemo primiti najmanje 20-30 lica od rudara, raznih majstora, konobara, drvoprerađivača. Nažalost, ne javlja se niko, iako postoje zanimanja, gdje se zarade kreću i preko 3.000 KM, ali toga kadra nema,” poručio je Dukić.

Tvrdi kako se, sa druge strane u BiH školuje kadar za Njemačku.

“Samo na području regije Birač postoje 4 medicinske škole. Kada pitate zašto će nam to, kažu nema problema sutra da se zaposle, otiće vani. Mi koji danas radimo u realnom sektoru, punimo budžet, kroz poreze i doprinose, pokrivamo troškove obrazovanja, dakle obrazujemo i taj medicinski kadar, koji ne košta baš malo, a koji sutra odlazi u Njemačku. Dakle, imamo jednu anarhiju kada je u pitanju obrazovni sistem. Nemamo nikakvu dugoročnu strategiju po tome pitanju, a ona bi trebalo da se usaglasi sa onim što čini razvoj jednoga društva, države, jednoga mjesta, opštine,” kazao je Dukić.

On kaže kako je trenutno stanje i vrlo opasno.

“Ako imamo situaciju da je strahovito mnogo manji natalitet od mortaliteta, zatim odlazak, prije svega mlađe radne snage, koja je i reproduktivna i radna, onda se postavlja pitanje šta će biti za nekoliko godina? Zato mi i na ovaj način pokušavamo da zadržimo određeni broj, prije svega mlađih ljudi, koji su voljni da ostanu ovdje, da rade, da se školuju, da nauče što više vještina, koje će im sutra trebati i za društvo i za sebe, i da budemo primjer i drugima.

Ali, nažalost, danas ukoliko gledate određena informativna glasila, bilo da su u pitanju štampani ili elektreonski mediji, vi nećete naći ništa afirmativno o privredi, realnom sektoru, o ljudima koji tamo rade, njihovim naporima, inovacijama, novim programima, novim proizvodima. Sve se svodi na politiku, na devijantne situacije, koje postaju medijski bitne,” poručio je između ostalog Dukić u svom obraćanju na web stranici kompanije.

Povezani članci