Društvo

PAŽNJA, PAŽNJA: Opasne ribe u Jadranu, otrov koji ubija

Kraj otoka Ceja u Medulinskom zaljevu viđeno je sedam srebrenoprugih napuhača (Lagocephalus sceleratus), a jedna je i ulovljena na 19 metara dubine te odnesena u Centar za istraživanje mora Rovinj, objavili su iz pulskog akvarija. 

Srebrenopruga napuhača sadrži iznimno potentan otrov tetrodotoksin koji uslijed konzumacije može izazvati teške zdravstvene tegobe i smrt. Tetrodotoksin je najkoncentriraniji u gonadama i jetri, ali ga ima i na koži. Pretpostavlja se da je doza od 1 do 2 mg fatalna. Trovanje njime uzrokuje paralizu mišića, prestanak disanja i zatajenje srca. Zbog toga je ribu najbolje uopće ne dodirivati.

- Ova vrsta invazivnog je karaktera i ubraja se u tzv. lesepsijske migrante, vrste koje iz Crvenog mora kroz Sueski kanal prodiru u Sredozemlje. Izvorno ove ribe žive u tropskim predjelima Indijskog i Tihog oceana. Zbog svoje grabežljivosti i nedostatka prirodnih neprijatelja, ova riba negativno utječe na biološku raznolikost, objavili su iz akvarija i dodali kako je ribu snimio Anton Vidović.  

U Hrvatskoj, kako su kazali stručnjaci s kojima su razgovarali novinari nije bilo smrtnih slučajeva zbog konzumacije ove ribe. No, bilo ih je na području istočnog Mediterana, a nisu stradavali samo ljudi. Naime, deršavalo se da umru čak i mačke koje su jele odbačene ribe, potvrđeno je za Jutarnji. 

Napuhače pripadaju porodici otrovnih riba iz reda četverozupki (Tetraodontiformes) po kojoj je cijeli red dobio ime. Biolozi smatraju da su napuhače razvile svoju poznatu "napuhanost" jer ih polagan, pomalo nespretan stil plivanja čini lakim plijenom grabežljivca.