Društvo

PANIKA U USK: Hrvatska vraća sve više migranata, tajna objekta u Lipi

Dešavanja u proteklih nekoliko dana u Krajini ukazuju na moguće ponavljanje scenarija iz prethodnih godina. Naime, već danima u USK pristižu autobusi koji vraćaju migrante iz Evropske unije, a sve prema sporazumu o readmisiji.

U proteklih nekoliko dana na područje grada Bihaća pristiglo je oko pet stotina migranata koji su legalno vraćeni sa teritorija Republike Hrvatske. Na ovakav način započet je postupak readmisije, o kojem, prema riječima nadležnih, Grad Bihać nije pravovremeno obaviješten.

„Kako su ti migranti došli u RH i zašto RH ne želi jednostavno zbrinuti te ljude, to je njihov problem. Ako je njima važan turizam, važan je i USK-u. Ono što mene ponovo zabrinjava jeste reakcija države i državnih ministarstava“, kazao je premijer USK-a Mustafa Ružnić (NES).

U privremenom prihvatnom centru na Lipi planira se izgradnja tzv. pritvorske jedinice koja će služiti kao centar za zadržavanje migranata. Ovakvom odlukom iznenađeni su građani, ali i lokalna vlast.

Kako tvrdi gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić (POMAK), niko zvanično nije obavijestio Gradsku upravu koja je prethodno dala na raspolaganje ovo zemljište, izdala urbanističku saglasnost u kojoj nikada nije bilo riječi o bilo kakvoj pritvorskoj jedinici, koja nije predviđena ni samim projektom: „Po svemu sudeći, ovo je neka odluka donesena preko noći u koju, osim grada Bihaća, nije ni USK bio involviran“.

„IOM kaže - mi ne znamo, Slubža za strance koja upravlja centrom Lipa kaže - mi ne znamo. Ne može se doći i postaviti 10 kontejnera i ograda, a da se ne zna ko je to postavio“, dodaje Ružnić.

Prema riječima premijera, spomenutim organizacijama su upućene molbe za pismeno očitovanje, a u narednih nekoliko dana planiran je i sastanak operativne grupe. Unatoč svemu, stav nadležnih je jasan – građani još uvijek nemaju razlog za strah.

Povezani članci