Društvo

JEFTINI LETOVI ZA GLAVNI GRAD BiH: Stiže nova aviokompanija, sve spremno za masovni dolazak turista

Saudia Group, koju čine Saudi Arabian Airlines i niskobudžetni prijevoznik Flyadeal, najavila je pokretanje 25 novih linija ovog ljeta, od kojih su dvije Sarajevo i Tivat.

Njima će upravljati saudijska niskotarifna jedinica Flyadeal iz glavnog grada Kraljevstva Rijada na sezonskoj osnovi. Uskoro se očekuje puštanje ulaznica u prodaju. Zračni prijevoznik će se natjecati s niskobudžetnim prijevoznikom Flynasom iz Rijada za Sarajevo i Tivat. Flynas će u početku imati tri leta tjedno između Rijada i Sarajeva od 16. travnja, povećanjem na četiri leta tjedno između 23. lipnja i 31. kolovoza, prije nego što će se smanjiti na dva leta tjedno od 2. rujna do 28. listopada. S druge strane, Flynas će otvoriti letove za Tivat 1. srpnja, s tri tjedna vožnje do 31. kolovoza.

 

Ruta će zamijeniti Podgoricu, koja je pokrenuta prošle godine, ali se neće vratiti ovog ljeta. Flyadeal je pokrenut 2017., a zračni prijevoznik sada upravlja flotom od 26 Airbusa A320. Nedavno je najavio sporazum s Airbusom za čvrstu narudžbu trideset potpuno novih A320neo i dodatnih dvadeset uskotrupnih modela. Na svim tržištima u bivšoj Jugoslaviji povećana je potražnja za letovima u Saudijsku Arabiju u protekloj godini, jer Kraljevina ublažava uvjete za vizni režim i otvara se turizmu.

Saudijsko tržište, koje broji više od trideset milijuna ljudi, također traži nove prilike za putovanja, a Balkan se pokazao popularnim među turistima. Bosna i Hercegovina je već kapitalizirala ove trendove, a Crna Gora se sve više okreće Zaljevu, dok zemlja nastoji diverzificirati svoja izvorna ljetna tržišta. Osim letova iz Rijada, sarajevska zračna luka nudit će i usluge iz Jeddaha koje će obavljati Flynas dva puta tjedno, od 23. lipnja do 29. rujna. Dalje u Zaljevu, omanski Salam Air će imati dvije tjedne rotacije iz Muscata za Sarajevo od 2. srpnja do 8. rujna.

Kuvajtska Jazeera Airways obnovit će sezonske operacije od 20. travnja. Usluge će se u početku održavati dvaput tjedno, prije povećanja na četiri puta tjedno od 18. lipnja do 9. rujna, nakon čega će se vratiti na dva puta tjedno. Osim toga, Flydubai će obavljati tri tjedne linije iz svog središta za Sarajevo do sredine lipnja, nakon čega će letjeti duplo dnevno do sredine rujna. Letovi će se nakon toga smanjiti na četiri tjedna. Qatar Airways će obnoviti sezonske operacije iz Dohe 2. lipnja, s četiri tjedna leta do 10. rujna. Wizz Air Abu Dhabi nastavit će svakodnevno letjeti za glavni grad Bosne i Hercegovine.

Za razliku od prethodnih godina, niskobudžetni prijevoznik Air Arabia ovog ljeta nema planirane letove za Sarajevo, niti iz svojih čvorišta u Sharjahu niti iz Abu Dhabija. S druge strane, osim letova za Rijad, Tivat će kao i prethodnih godina biti povezan sa Dubaijem, a Flydubai će održavati operacije između dva grada četiri puta tjedno od 24. lipnja do 8. rujna.

Povezani članci