Društvo

NIŠTA BEZ AMIRA: Hoće li mostarski aerodrom završiti u rukama izrealskog poduzetnika!?

Predsjednik M. T. Abraham Group Amir Gross Kabiri zainteresiran je za ‘ulazak’ u posao sa mostarskim aerodromom.

Nije tajna da se mostarski aerodrom već nekoliko godina nalazi u krizi. Još od početka pandemije korona virusa letova gotova da i nema, broj putnika je smiješan u odnosu na sve ostale aerodrome u BiH i regiji, a uprava tog mostarskog poduzeća ne uspijeva pokrenuti posao niti uz silni novac koji dobiva s više nivoa vlasti.

Javnosti je poznato da je Kabiri već preuzeo nekadašnji mostarski Aluminij (odnosno osnovao je novi na ‘teritoriju’ ‘starog’), s kojim polako ide prema naprijed, a taj izraelski biznismen ulaže i u druge poslove u Hercegovini. Od otvaranja moderne galerije, do finansiranja sportskih klubova, podrške pojedincima i organizacijama, a između ostalog prije samo par dana Kabiri je u Mostaru otvorio i Glavni ured Gospodarske komore Države Izrael u Bosni i Hercegovini.

I ranije se spominjala mogućnost da se mostarski aerodrom da u koncesiju, ali do sada se po tom pitanju ništa konkretno nije realiziralo. Gradonačelnik Mostara Mario Kordić je u maju ove godine govorio da je nemoguće pronaći koncesionara za aerodrom koji ima loš promet i aktivnost, te da je kompanija Eurowings zbog slabe popunjenosti letova otkazala ‘posao’ s mostarskim aerodromom.

Unatoč katastrofalnom poslovanju, Kordić je uvijek isticao da uprava mostarskog aerodroma radi dobro, čak što više znao je koristiti termin ‘najbolja uprava’.

Ostaje vidjeti kako će se situacija razvijati u skorijoj budućnosti, te hoće li se informacije o zainteresiranosti Amira Grossa Kabirija za ‘ulazak’ u mostarski aerodrom pokazati tačnima i hoće li to poduzeće prestati biti samo rupa bez dna. Riječ o ovome trebalo bi imati i mostarsko gradsko vijeće, s obzirom da je Grad Mostar većinski vlasnik kompanije.

Inače, prema saznanjima portala Ljudski.ba, izraelski je poduzetnik Amir Gross Kabiri veliki prijatelj lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, kojem je u znak zahvalnosti za financiranje HŠK Zrinjski, investiranje u posrnuli Aluminijski kombinat te otvaranje umjetničke galerije u Mostaru uručena Večernjakova ruža. Hoće li uskoro i mostarski aerodrom u ruke izraelskog poduzetnuka doznat ćemo uskoro.