Društvo

NEZABILJEŽENO: Nestanak struje u regionu, poznat razlog

U Bosni i Hercegovini danasn je oko 12:20 sati došlo  do totalnog raspada elektroenergetskog sistema.

Premda još tačni razlozi raspada sistema nisu poznati, pretpostavlja se da je uzrok preopterećenja na interkonektivnim 400 kV dalekovodima u regionu, njihovi ispadi i prenošenje poremećaja na sistem BiH, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

U toku su aktivnosti na restauraciji sistema, prosljeđivanju napona hidroelektranama i termoelektranama i koordiniranim aktivnostima sa operatorom sistema (NOS BiH) na uključivanju objekata visokonaponske mreže u BiH i njihovim povezivanjem sa susjednim sistemima.

Crnogorski ministar energetike i rudarstva Saša Mujović rekao je da je problem nestanka struje regionalne prirode te da se radi o regionalnom kvaru.

On je u izjavi za portal RTCG kazao da su operatori prenosnog sustava maksimalno fokusirani, premda se u ovom momentu još ne zna gdje je kvar.

"Radi se na tome da se situacija normalizira, i da se obavi restauracija sustava", kaže on.

Stava je da je do ovoga došlo uslijed velikog opterećenja.

"Naglo je porasla potrošnja uslijed visoke temperature", istaknuao je Mujović koji vjeruje da će se sve vrlo brzo vratiti u normalu.

"Električna energija dospijeva do CEDIS-a, a CEDIS sada ima posla da je usmjeri dalje prema gradovima. To može potrajati, jer CEDIS ima posla da riješi situaciju u svakom gradu posebno", istakao je Mujović i rekao da ne može sve riješiti odjednom.

Skoro cijelo područje Crne Gore bilo je bez struje. Dio Podgorice dobio je struju nakon sat