Društvo

NEUGODNO ISKUSTVO PORODILJE IZ KS: Dobila račun za porod, a političarima pune usta borbe za natalitet

Prije nekoliko dana jedna mlada žena iz Kantona Sarajevo objavila je da se porodila u Bihaću, da su ona i beba srećom dobro, ali da je država tereti za troškove poroda 

Porodilji je pristigao račun od oko 1.500 KM, što je ona i objavila na mreži X, požalivši se kako na svom računu ima samo 12 maraka.

- Nakon što je ZZO Sarajevo odbio snositi troškove hitnog carskog reza u Bihaću, pod izgovorom da se porod mogao obaviti i u Sarajevu, došao je račun sa rokom uplate na 15 dana, inače slijede zatezne kamate, napisala je porodilja.

U Zavodu zdravstvenog osiguranja USK-a su nam kazali da su oni u nadležnosti samo kada je situacija obrnuta.

 - Kada se osiguranica iz USK-a porodi van Kantona, kao što smo nedavno imali slučaj u Hercegovini, mi platimo takav trošak, kazali su nam iz ove institucije.

A u saopćenju Zavoda za zdravstveno osiguranje Kantona Sarajevo kažu da je Služba za medicinske poslove Zavoda donijela rješenje da se odbije ispostavljeni trošak Kantonalne bolnice iz Bihaća.

- Na osnovu priložene dokumentacije nije navedeno da se radi o hitnom slučaju, nego o redovnom prijemu koji se mogao obaviti u Kantonu Sarajevo, objasnili su, dodajući da postoji mogućnost žalbe. 

Uprava Kantonalne bolnice u Bihaću uz žalbu bi im trebala dostaviti dokumentaciju koja potvrđuje hitnost prijema.

 Kontaktirali smo i Hajrudina Havića, direktora Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” Bihać, koji nije bio upoznat sa ovim slučajem, ali i kojeg nimalo nije začudilo što je ZZO KS-a odbio da plati račun.

- Oni nama nikada ne plaćaju, jednostavno čine nemogućim da imamo ikakvu uplatu od njih i tako je to godinama. Što se tiče izgovora o hitnom slučaju, pa logično je da je svaki porod hitan slučaj, kazao nam je doktor Havić.

 I dok su svim političarima u BiH puna usta priče o natalitetu, o potrebi za djecom i zaustavljanjem odlaska mladih, u praksi stvaraju sistem od kojeg buduće majke mogu samo strahovati.

Oni koji su iselili iz domovine imaju izreku za administraciju “kako ovdje svi znaju kako nešto ne može, a nikad kako može”!

Mladoj porodilji iz Sarajeva savjetima je u pomoć priskočila pravnica Lejla Brčić, bivša ministrica KS-a.

- Na nivou Federacije postoji potpisan sporazum između svih deset ZZO-a i kantona, koji reguliše pitanja osiguranika koji se zateknu u drugom kantonu. Predviđena je procedura da se hitnim prijemom pacijenta, u roku od pet dana, traži saglasnost za liječenje, odnosno sredstva zavoda datog kantona. Pacijentica nije stranka u postupku, pa i ne može znati zbog čega je to odbijeno. Moglo se desiti da je Bihać zakasnio u dostavljanju zahtjeva, medicinske dokumentacije koja pokazuje hitnost postupanja, iako ne postoji porod koji nije hitan. Moglo je doći do pogrešne primjene, ako je porodilja bila na bolovanju, da smatraju kako nije trebala napuštati svoj kanton iako je i to neopravdano. Koliko znam, Zavod je donio prvostepeno rješenje i ja sam joj pomogla oko dopisa Kantonalnoj bolnici, da se iskoriste svi pravni lijekovi, jer još nisu ispunjeni svi uslovi da se od pacijentice traži plaćanje, kazala nam je Lejla Brčić

I ona smatra da zdravstvene ustanove koriste liniju manjeg otpora - umjesto pravne i uporne borbe sa ZZO-om, lakše je pacijenta prepasti računom, jer mnogi tako odmah i plate.

Povezani članci