Društvo

MALO DRŽAVI, MALO VIŠE SEBI: Policajac u Sarajevu priznao da je uzimao novac

Pripadnik MUP-a KS Edin Velagić priznao je da je uzimao mito kako ne bi pisao saobraćajne kazne, a njegovo priznanje je značilo i prihvatanje sporazuma sa Općinskim sudom u Sarajevu.

Edin Velagić je osuđen na jednu godinu zagvora zbog koruptivnih krivičnih djela, odnosno zloupotrebe položaja i primanja dara ili drugih oblika koristi.

On je lišen slobode u akciji “Sparta”, a utvrđeno je da je tokom obavljanja radnih zadataka na ulicama Kantona Sarajevo zaustavljao vozila sa stranim registarskim tablicama i uzimao novac od vozača.

Vozačima, kako navodi Tužilaštvo BiH, nije dao mogućnost da plate 50 posto kazne u roku od osam dana, nakon čega je pola novca uzimao sebi, a drugom polovicom iznosa je uplaćivao kazne u ime vozača koje je kažnjavao.

Također je osuđen i zbog toga što je od vozača koji bi počinili saobraćajni prekršaj uzimao novac kako im ne bi pisao prekršajne naloge.

Općinski sud u Sarajevu je Edinu Velagiću presudom izrekao i zabranu obavljanja poslova policijskog službenika u svim Agencijama za provođenje zakona u FBiH u trajanju od pet godina, računajući od pravnosnažnosti presude, kao i oduzimanje pribavljene imovinske koristi.

Povezani članci