Društvo

KUPAC VITEZITA U VELIKOJ AFERI: Ukrajina čeka granate, novac nestao

Saborski zastupnik Nikola Grmoja postavio je ove sedmice zastupničko pitanje Andreju Plenkoviću u kojem ističe da je tvrtka WDG promet u vlasništvu Matijasa Zubaka, sina poznatog trgovca oružjem Zvonka Zubaka, prevarila Ukrajinu.

Grmoja u pitanju navodi da je firma sklopila ugovor s Ukrajinom o isporuci oružja, dobila predujam, a oružje nikada nije isporučila. "Jesu li Vlada RH i Ministarstvo obrane upoznati sa zahtjevom Ministarstva obrane Ukrajine za povratom novca zbog neispunjenja obveze tvrtke WDG promet d.o.o. i što su poduzeli po tom pitanju", pitao je Grmoja.

Ranije je Žurnal pisao da je riječ o firmi koja je u BiH kupilka Vitezit u stečaju i da uplaćeni novac odgovara sumi koju je ukrajina uplatila ovoj firmi.

U krugu Vitezita nije zabilježen dolazak kupaca ove tvornice namjenske industrije, vlasnika zagrebačke firme „WDG Promet“ Matiasa Zubaka i njegovog oca i poslovnog mentora Zvonka Zubaka. Sve ukazuje da trenutno imaju važnijih problema od još uvijek nezavršene „papirologije“ za upis vlasništva nad Vitezitom, navodi se u Žurnalu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski od početka godine smijenio niz djelatnika ministarstva odbrane zbog sumnje u koruptivne radnje u nabavkama za potrebe vojske, a kulminiralo je prošlomjesečnom smjenom ministra obrane Alekseja Reznikova

A šta se dogodilo kupcu Vitezita u cijelog transakciji sa Ukrajinom i zašto oni nisu izvršili ugovorenu isporuku tenkovskih granata niti vratili novac? Prvi krivac po njima su administrativni problemi.

„Ukrajinska strana nije mogla dobiti tranzitne dozvole što je otežalo realizaciju ovog ugovora. Istodobno, u očekivanju mogućih komplikacija, WDG promet je uspio pronaći alternativni izvor nabave tražene robe kako bi ispunio ugovor. Nudimo dvije mogućnosti. WDG promet traži dodatnu uplatu od 7% kako bismo mogli osigurati robu, u ovom slučaju možemo isporučiti u roku od 60 dana. Ako ne, tvrtka WDG spremna je vratiti primljeni depozit“, piše u martu ove godine Matias Zubak Ministarstvu.

Sada se čuje drugačija priča.

Zvonko Zubak je rekao da puno stvari vezanih uz slučaj mora biti tajno. "Što se tiče samog posla, imali smo banku preko koje smo počeli raditi i ta je baknka jedno vrijeme s nama počela raditi pa nas je u naredna dva-tri mjeseca usmeno obavijestila da nas kao istražuje njihova porezna institucija, gdje je meni bilo sumnjivo zašto, nema razloga. I to je teklo od marta do juna", rekao je Zubak.

"Sve će biti sljedeće sedmice, ne smije se to znati, sinu i meni je to bilo sumnjivo pa smo angažirali gospodina koji je pokušao stupiti s bankom u kontakt, ali su oni odbijali svaki kontakt. Nisu mog sina i njega ni osobno htjeli primiti, onda znate o kojoj se banci radi", rekao je Zubak.

Rekao je da se radi o ukrajinsko-američkom novcu: "Radi se o oko 5.6 milijuna eura koje je banka uzela na svoje privatne račune."

Na pitanje zašto su poslovali s Ukrajinom preko češke banke, Zubak je rekao: "Pokušali smo otvoriti račun kod naše banke, ali s obzirom na mene i ono što sam učinio za svoju zemlju, vjerojatno sam neprijatelj. Banka nije htjela dati da tu poslujemo i onda smo našli štedionicu. Da smo imali račun u našoj banci, to se ne bi dogodilo."

Zubak ističe da se zna gdje je nestali novac: "Znamo gdje su ti novci. Vlasnik je skidao novce na suprugu, galeriju, znamo da je skidao novce. Ukrajinskom ministarstvu je jasno da je g. Bahbuh uzeo novac od nas, ali to je zapravo njihov novac."

Na pitanje nije li ispao naivan ako su zavlačeni od trećeg mjeseca, rekao je: "Sigurno sam vjerovao, možda… Ali to je drugo pitanje, mi smo dalje radili i nemamo problem s ukrajinskim ministarstvom, osim što oni sad od žrtve pokušavaju napraviti lopova."

Unatoč brojnim pitanjima, Zubak ističe da ima posla po cijelom svijetu i da mu vrata nisu zatvorena, pa ni u Ukrajini. "Radimo čisto i ne možemo raditi bez čistih dokumenata." Njegov odvjetnik kaže da će ispuniti sve obveze prema Ukrajini.

Povezani članci