Društvo

GRAD NA NOGAMA: Snimci zabrinuli građane, policija i inspekcija na terenu

Azil za pse u Tešnju, umjesto skloništa, mjesto je iz kojeg su stigle uznemirujuće informacije. Uginuća pasa i nehumani uvjeti. Umjesto ustanove koja bi trebala da ponudi zaštitu i sigurnost za napuštene pse, javnost je svjedočila stravičnim snimcima. Na loše stanje u tešanjskom azilu dugo se upozorava, a radi malo. Čeka se okončanje istrage koja bi trebala rasvijetliti nedavne događaje.

Da je stanje u azilu za pse u Tešnju, jednom od dva u ZDK-u, godinama veoma teško, uz građane, upozoravali su i pojedini općinski vijećnici.

„Na ta pitanja, kao vijećnik u Općini Tešanj, dobijao sam odgovore da je sve u normalnim granicama”, navodi Amir Šaranović, vijećnik u Općinskom vijeću Tešanj (ASDA/NES).

Nakon što je snimak iz azila dospio na društvene mreže, priča o stanju u tešanjskom azilu ponovo je aktuelizirana.

„Na takvu situaciju, iako ne upravljamo direktno azilom - mi smo ga izgradili, a upravljanje predali nekom drugom - pozvali smo policiju i Kantonalnu veterinarsku inspekciju“, ističe Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj (SDA).

Navode da su psi u azilu nasrnuli jedni na druge jer su neuhranjeni u Udruženju mladih „ForTe“, koje do kraja godine po općinskom javnom pozivu upravlja azilom, kategorički demantiraju.

„Apsolutno nije istina. Policija će svoj posao da odradi. Bio je inspektor i pregledao sve tako da ne mogu o tome previše da pričam, ali sigurno je da psi nisu gladni i da to nije posljedica tog događaja“, kaže Sumeja Jahić, članica Udruženja mladih "ForTe" Tešanj.

Vijećnik Šaranović za povećan broj pasa lutalica na ulicama Tešnja optužuje upravitelje azila.

„Mislim da je to odgovor samog azila. Mislim da su pušteni u skorije vrijeme. Mimo ugovora s Općinom Tešanj sklapaju ugovore i s Usorom i s ostalim općinama i gradovima u okruženju koji nemaju azil“, tvrdi Šaranović.

O broju pasa i evidenciji u azilu i izvan njega teško je govoriti jer nijedna životinja još nije čipovana.

„Kad smo preuzeli azil tražili smo da se svi psi mikročipuju. Ta sredstva su tek sada obezbijeđena tako da smo prešli na taj dio i to inspektor prati“, navodi Jahić.

Iako je Općina u infrastrukturu azila investirala i više od plana, evidentno je da objekti nisu izgrađeni u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja. Svojevrsni betonski bazeni životinjama onemogućavaju otvoren pogled što, u nekim situacijama, upozoravaju stručnjaci, može negativno utjecati na ponašanje pasa.

„Infrastuktura nije divna i u uslovima u kojima radimo dajemo maksimum. To naše evidencije i fakture u vezi s nabavkom hrane mogu potvrditi. Što se te strane tiče, psi nisu gladni i nisu žedni“, poručuje Jahić.

“Imat ćemo ukupnu sliku kada dobijemo ukupne izvještaje policije, Tužilaštva i veterinarskih inspekcija“, naglasio je načelnik Huskić.

Kakav god nalaz nadležnih da bude, evidentno je da će se morati poraditi da se azil u u Tešnju dovede u sklad sa zakonskim, ali i ljudskim i moralnim normama.

Povezani članci