Društvo

FRONTEX SPAŠAVA BIH: Jačanje granične kontrole važno za EU

Bosna i Hercegovina bi trebalo do kraja godine da potpiše Sporazum o saradnji sa Agencijom za evropsku graničnu i obalnu stražu. Cilj sporazuma je da se uspostavi pravni okvir za operativne aktivnosti koje bi FRONTEX izvodio na teritoriji BiH.

Povećava se i pritisak i evropskih zemalja kako bi sporazum što prije bio potpisan. Krajnji cilj je bolja kontrola ilegalnih migracija.

Konstituisan je pregovarački tim Bosne i Hercegovine. S predstavnicima FRONTEX-a razgovaraće se o detaljima sporazuma koji je ipak „tipski“. Jedan od zahtjeva bh. strane je da FRONTEX ne može djelovati ukoliko Bosna i Hercegovina to ne zatraži, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

FRONTEX neće raditi ustupke. Postoje standardi. Pitanje je da li se tim standardima mogu prilagoditi svi nivoi vlasti.

„Mi smo i u nekom prethodnom periodu davali pripadnike MUP-a kao ispomoć kada se dešavala ta migrantska kriza prije godinu ili dvije. Zaista ne vidim neki problem“, kaže Radovan Višković, prmijer RS-a.

Benifiti koje donosi sporazum su neupitni. Ipak, važno je poboljšati i materijalno- tehničke uslove unutar Bosne i Hercegovine.

„Usvajanje najvećeg budžeta u istroji Bosne i Hercegovine povećao je plate ljudima koji rade na granicama i omogućio je bolje uslove rada, omogućio je da zaposlimo još nekoliko stotina graničara i to su konkretni primjeri koje ova vlast radi. Ponavljam, ne može sama Bosna i Hercegovina odoliti ovom izazovu. Treba nam pomoć Evropske unije“, mišljenja je Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH.

Nekoliko zemalja Evropske unije pojačalo je pritisak na Bosnu i Hercegovinu da bi sporazum što prije bio potpisan. Obećava se visok stepen bezbjednosti. Bolja kontrola granice. Suzbijanje migrantskih talasa.

„Što prije potpisati sporazum sa FRONTEX-om. FRONTEX dovesti u Bosnu i Hercegovinu. Sačuvati svoje granice i apsolutno revidirati sve sporazume gdje imamo situacije da organizirani krijumčari ljudima upućuju ljude prema Evropskoj uniji. To u biti stavlja Bosnu u Hercegovinu na crnu listu“, rekla je Željana Zovko, zastupnica EPP-a u Evropskom parlamentu.

Granična policija Bosne i Hercegovine u 2022. godini spriječila je ulazak u zemlju oko 6.000 ilegalnih migranata. To su uglavnom državljani Avganistana, Burundija, Pakistana. Nema preciznih podataka kolko ih je uspjelo nelegalno preći granicu, piše BHRT.

Povezani članci