Društvo

BURA U SARAJEVU: Šest uposlenika Doma zdravlja uhvaćeno na djelu

Tužilaštvu Kantona Sarajevo prošlog mjeseca podneseno je više izvještaja o počinjenim krivičnim djelima, a koja se odnose na krivotvorenje isprava u Javnoj ustanovi Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

Kako saznaje Fokus, Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS utvrdio je da čak šest zaposlenika Doma zdravlja KS imaju lažne diplome, te je zadokumentovao ove predmete i uputio ih Tužilaštvu Kantona Sarajevo na daljnje procesuiranje piše Fokus.

 Svih šest zaposlenika DZKS pribavili su navedene diplome iz jedne te iste škole.

 Riječ je o Mješovitoj srednjoj saobraćajnoj školi u Tuzli, a diplome su o završenoj srednjoj stručnoj spremi.

Glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić potvrdila je za Fokus da su zaprimljene navedene prijave te da se po njima postupa. Kao što je to bio slučaj i s ranijim prijavama Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS po ovom, ali i drugim pitanjima.

Navedena srednja škola u Tuzli u više navrata je obuhvaćena u izvještajima o počinjenim krivičnim prijavama, zatim u optužnicama kao i presudama kao ustanova čije su lažne diplome pribavljali pojedinci i jedna je od nekoliko obrazovnih ustanova za koje se uvijek iznova vežu određeni slučajevi krivotvorenja diploma.

U Uredu za borbu protiv korupcije KS ranije su utvrdili pet slučajeva u kojima diplome stečene u navedenoj školi nisu bile vjerodostojne. S novih šest slučajeva to je ukupno 11, koliko je ustanovljeno radom Ureda za borbu protiv korupcije. Obratili smo se službenim mailom ovoj školi za komentar, no odgovor nisu dobili.

 

Međutim, Mješovita srednja saobraćajna škola u Tuzli spominjana je i u istragama drugih institucija u kontekstu lažnih diploma, jednako kao i Mješovita srednja saobraćajna škola u Sarajevu.

Tako je pravosuđe Brčko Distrikta 2015. procesuiralo 54-godišnjaka koji se teretio da je nabavljao i prodavao krivotvorene srednjoškolske diplome Brčacima. Među njima su bile i diplome JU Mješovite srednje saobraćajne škole u Tuzli. Dvije godine ranije procesuiran je čak 21 zaposlenik u Vladi Brčko Distrikta za koje je utvrđeno da su imali falsificirane diplome. Neke od navedenih osoba su imale i falsificirane diplome Mješovite srednje saobraćajne škole u Tuzli.

Kantonalno tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona je 11. aprila ove godine podiglo optužnicu protiv H. B. (1979) iz Mostara, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo – krivotvorenje isprave.

On se tereti da je 14. aprila 2021. godine u Mostaru, prilikom prijave na Javni poziv za prijem namještenika na radno mjesto – viši referent VKV automehaničar u Odjelu prometne tehnike naoružanja i tehničke zaštite MUP-a HNK Mostar, predao ovjerenu kopiju lažne diplome izdate od Mješovite srednje saobraćajne škole u Sarajevu i na to radno mjesto je i izabran. Nakon provjere, utvrđeno je da mu ta škola nije izdala navedenu diplomu.

Povezani članci