Društvo

BRUKA U SARAJEVU: Gdje je nestala empatija nakon brutalne agresije na BiH, Bošnjaci već odabrali stranu

Nakon tragičnih scena u Turskoj i stravičnih prizora iz zemljotresom pogođenih krajeva te zemlje, pomoć je stizala sa svih strana svijeta.

Iz Bosne i Hercegovine stigli su spasioci, potražni psi, a za samo nekoliko dana prikupljena je velika količina humanitarne pomoći, te je u kratkom roku šleperima dostavljena u tu zemlju iz BiH. Nešto kasnije prikupljane su i igračke za tursku djecu koja su u razornom potresu ostala bez ičega.

Taj je humani gest odjeknuo u svijetu, a posebnu zahvalu bosanskohercegovačkim građanima uputio je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

Cijeli svijet je pisao o humanitarcima iz BiH i hrabrim spasiocima koji su iz ruševina izvlačili nastradale i spašavali zatrpane, o čemu je detaljno u nekoliko navrata izvještavao i Ljudski.ba.

No, postavlja se pitanje gdje je nestala empatija prema ukrajinskoj djeci? Nakon četverogodišnje opsade Sarajeva i nezapamćene agresije na Bosnu i Hercegovinu u kojoj je ubijeno na desetine hiljada civila, djece, žena staraca, od političkog Sarajeva očekivalo se puno više. Sve zemlje u regionu, izuzimajući Srbiju, primile su brojne ukrajinske izbjeglice, u Hercegovini su, dok su tražili utočište i bježali pred najvećom agresijom na neku zemlju od konca Drugog svjetskog rata, mališanima iz Ukrajine prevodili slikovnice na njihov jezik, pomagali im da prebrode teške trenutke djetinjstva, a u Sarajevu – muk!

Jasno je da ne treba očekivati ruku dobrodošlice od strane političara na vlasti u bh. entitetu RS, ali zbog čega je Sarajevo zatajilo!?

Čak i u susjednoj Srbiji, onako ispod tepiha i za svoju računicu, danima šalju municiju u Ukrajinu.

Ukrajinske snage nastavljaju primati srpsku municiju - ovaj put M62P10 120mm HE-frag minobacačke granate iz Valjeva primijećene su u rukama ukrajinskih trupa.

Upravo ove proizvedene su 2023. godine (!) u državnoj kompaniji Krušik iz Valjeva, javlja Ukrainska pravda.

Fzz3oTkWIAomit8

Fzz35XSWIBIkmH4

Fzz36y WIAMk th

Nedavno je ruski ambasador u Srbiji i bivši ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan Harčenko kazao da Ruska Federacija ima dobre odnose sa Srbijom unatoč zapadnim sankcijama, zažmirivši na jedno oko kada je u pitanju slanje municije ukrajinskim vojnicima koji se bore protiv agresora iz Kremlja.

Ono što je vidljivo kada je u pitanju bošnjački politički korpus, tiha podrška iz Sarajeva ide zloglasnom čečenskom vođi Ramzanu Kadirovu, čija vojska se bori na strani zločinaca iz Moskve.

Upravo je bivši poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić, Kadirova do nedavno hvalio kao brata muslimana.

Dr. Cerić na inauguraciji Kadirova u Groznom: Neka EU vidi kako Putin  radi... - Radiosarajevo.ba

Obični građanin se zapita kako je moguće da se iz Sarajeva djeci Ukrajine ne organizira ni humanitarna pomoć, pa ni lunch paket da se uputi ljudima čiju državu već godinu i pol dana ravnaju ruski agresori.

Gdje je nestala ona stara fraza „Sarajevo ima dušu“…

Je li moguće da su Edin Forto i Sabina Čudić odlaskom u Ukrajinu i jasnim porukama ostali jedini političari iz bošnjačkog korpusa u BiH koji razumiju svjetske tokove?

fortto

Je li moguće da je dogovor Trojke, HDZ-a i SNSD-a, nakon što je ministarstvo vanjskih poslova BiH preuzeo Elmedin Konaković uzrok šutnje bošnjačkih poličkih i duhovnih elita, koji daju samo deklarativnu podršku ukrajinskom narodu, a u biti ne čine ništa konkretno kako bi pokazali da nije zaboravljena patnja koju su građani BiH preživjeli u ratu.

Ili je razlog još gori, a sve češće se o njemu šapće. Nema empatije za Ukrajinsku djecu i stradale u ratu – jer tamo nema muslimana?

To najviše podsjeća na strašnu rečenicu ratnog zločinca Ratka Mladića: „Tuci Velešiće i Pofaliće, tamo nema Srba“!

Povezani članci