Društvo

AKCIJA NA BH. GRANICI: Potraga za ilegalnim migrantima oko bivšeg vojnog aerodroma

Posljednjih mjeseci pojačan je pritisak migranata na Europsku uniju, pa tako i na hrvatske granice. Velik dio njih dolazi preko Bosne i Hercegovine, s kojom Hrvatska dijeli granicu dugačku više od tisuću kilometara.

Na migrantskoj ruti koja prolazi sjeverozapadnim djelom Bosne i Hercegovine u noćnoj ophodnji s pripadnicima Granične policije BiH bila je i ekipa HRT-a.

-U pratnji dvojice pripadnika Granične policije dolazimo u okolicu bivšeg vojnog aerodroma Željava, sjeverozapadno od Bihaća. Na ulasku u vrleti Plješevice prva sumnja na pokušaj nezakonitog prelaska.

Slijedi provjera s bazom:

- Na području Baljevca zatekli smo vozilo Peugeot Rafter. Ovdje je ostavljeno, sad, iz kojih razloga, ne znam. Unutra je sve prljavo, pretpostavljam da je prevozio migrante. Mogu ti dati registarske oznake da mi samo provjeriš tko je vlasnik, javlja policajac.

Stiže povratna informacija - radi se o rent-a-car vozilu iz Sarajeva. Nekoliko dana prije, u istom vozilu, otkriveno je sedam državljana Turske. U zemlju su ušli legalno, kao turisti, a iz nje pokušali izaći nezakonito, kao migranti. Zbog neprijavljivanja boravka u Bosni i Hercegovini, uručena im je prekršajna prijava i odvedeni su u migrantski kamp "Lipa", u okolici Bihaća. 

Odlazimo i na mjesto razrušene škole. Ove večeri ih nema, kiša samo što nije pala. Migranti prate vremensku prognozu, kažu policajci.

Iduća lokacija možda je i najopasnija za migrante na ovoj ruti. 

- To je ta staza koju koriste. S ove lokacije ima nekih 200-300 metara do granice, govori nam policajac.

- Ova staza je nesigurna zbog minskog polja, nadovezuje se drugi.

I na idućoj lokaciji tragovi migranata. Radi se o pećini u kojoj migranti spavaju. Iznad pećine je minsko polje, ali i granica s Hrvatskom. 

Obilazimo i ruševnu kuću u kojoj su nedavno pronađeni državljani Nepala. No, sada je prazna.

Ponovno odlazimo u vozilo Granične policije BiH. Poslije ponoći pridružuje nam se još jedan policajac, ali kantonalni. U zajedničkim su ophodnjama s Graničnom policijom već dva mjeseca. A nekoliko puta mjesečno, Hrvatska i Bosna i Hercegovina imaju mješovite ophodnje - jer migrantski pritisak sve je veći.

Video pogledajte OVDJE.

 

Povezani članci