Pozitiva

TURSKA ŠANSA ZA BOSANCE: Vildić postao uspješan biznismen, stipendije studentima šansa da krenu njegovim putem

Imao je svega 13 godina kada je napustio rodnu Kalesiju i školovanje nastavio u Turkiye. Magistrirao je a potom i doktorirao na Univerzitetu Uludag u Bursi, životni put i iskustva koja je stekao u Turkiye odveli su ga u privatni sektor.

U toku su prijave za program stipendiranja ”Turkiye Burslari” za dodiplomske, master i doktorske studije, namijenjenom strancima koji žele studirati u Turkiye. Kalesijac Samir Vildić jedan je od stipendista koji se nakon završenih studija u Turkiye odlučio vratiti u domovinu, Bosnu i Hercegovinu, a danas je suvlasnik kompanije koja ima svoja predstavništva u osam država, piše Anadolija.

Imao je svega 13 godina kada je napustio rodnu Kalesiju i školovanje nastavio u Turkiye. Nakon završetka srednje škole i teološkog fakulteta, magistrirao je a potom i doktorirao na Univerzitetu Uludag u Bursi. Osim na teološkom, magistrirao je i u oblasti međunarodnih odnosa. Ipak, životni put i iskustva koja je stekao upravo u Turkiye bili su takvi da ga je put odveo u privatni sektor.

- Otišao kao dječak, vratio se s doktoratom -

U razgovoru s novinarom Anadolije govori o svojim iskustvima tokom 17 godina provedenih u Turkiye, prednostima školovanja u toj zemlji, ali i drugim stvarima koje su, u njegovom slučaju, bile značajne pa i presudne i u procesu njegovog formiranja kao ličnosti. Ne krije da je za njega veliku blagodat predstavljala činjenica da je sa svega 13 godina dobio mogućnost otići u svjetsku metropolu kao što je Istanbul.

„Ja volim kazati da sam otišao u Turkiye kao dječak, koji je dan prije tog polaska čuvao ovce, a kući sam se vratio u odijelu i kravati, sa završenim doktoratom“, kazao je Vildić.

Školovanje u Turkiye smatra velikom prednošću, ističući kako je najbitnija od svega činjenica da se vratio u domovinu. Prema riječima Vildića, i za njegov povratak u domovinu zaslužna je opet Turkiye zbog, kako je rekao, vrlo zdravog odnosa koji ima prema studentima iz inostranstva.

„Turska, pored toga što nas edukuje i obrazuje, stimulirala nas je da se vratimo u svoje države, da ovdje privređujemo, učila nas da smo najvredniji i najkorisniji tamo odakle i dolazimo, u našim zemljama. Ni na koji način nije pokušavala da nas zadrži kod sebe i to mislim da je ono 'najsvetije'. Taj povratak u domovinu je po mom mišljenju neka vrsta 'svete misije'“, ispričao je Vildić.

Ono što također, osim sticanja obrazovanja, učenja turskog jezika i nove kulture, smatra vrlo bitnim i vrijednim jeste „buđenje poduzetničkog duha“, za koji kaže da je kod Turaka vrlo izražen. Tako je i sam Vildić, iako je stekao zvanje doktora teologije, danas uspješan poduzetnik sa dvije pokrenute kompanije.

„Hvala Bogu, one danas dobro posluju, ne samo u BiH nego i na Balkanu“, kazao je Vildić.

- Firma sa predstavništvima u Indiji, Iranu i Kini -

Jedna od kompanija je BPI Business Consulting, koja posebno radi na privlačenju investicija u Bosnu i Hercegovinu, odnosno na spajanju različitih tržišta.

"U okviru kompanije BPI Business Consulting imamo svoje kancelarije i predstavništva u osam država svijeta, a to su Srbija, Hrvatska, Turska, Iran, Indija i Kina, a u toku je otvaranje predstavništava u Njemačkoj i Makedoniji“, kaže Vildić.

Ujedno je i direktor kompanije Wieberr d.o.o. Sarajevo, koja je osnovana pod imenom originalnog turskog brenda, a bavi proizvodnjom sredstava za njegu automobila, sredstava za čišćenje, pranje tepiha, zaštitnih boja i lakova. Kompanija sa sjedištem u Tuzli zastupnik je turskog brenda za Balkan i Evropu. Tu je i niz drugih projekata i zastupništava, među koji je i jedna od najvećih kompanija u svijetu koja se bavi proizvodnjom mašina za proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda.

Vildić je odnedavno i predsjednik Upravnog odbora Fondacije poduzetnika Bosne i Hercegovine, čiji je inicijator i koja ima cilj upravo djelovati na buđenju poduzetničkog duha kod mladih u BiH.

Govoreći o tome koliko su značajna iskustva i poznanstva koja je stekao u Turkiye, Vildić pojašnjava kako su na određeni način imali sreće boraviti u zemlji koja je u tom momentu bila u jednoj ekonomskoj ekspanziji.

„Hvala Bogu, mi smo uspjeli uhvatiti taj voz razvoja turske ekonomije. Imali smo sreću da idemo i da se obrazujemo u Turskoj kada je ona bila u ekspanziji. Možda sve to nama ne bi bilo toliko zanimljivo da je u tom momentu to bila razvijena država i imala neke svoje standarde. Država je u tom momentu prolazila onaj put koji i mi (BIH) uskoro treba da prođemo. To je ono što je meni posebno zanimljivo. Mi smo danas u BiH u poziciji u kojoj je Turska bila prije 15 godina, a ja dobro znam kako je to prolazila. Tako da će studenti koji budu u Turskoj sve to učiti kroz praksu, i to će biti vrijedno iskustvo u njihovim državama“, mišljenja je Vildić.

- Privilegija je biti bosanski student u Turkiye -

Na pitanje o tome kako se strani studenti uklapaju u tursku kulturu kada dođu na studije, Vildić govori kako turska nacija generalno ima vrlo pozitivan odnos prema strancima.

„Postoji jedan vrlo pozitivan odnos, ne samo u kontekstu studenata i stipendista, već općenito kada govorimo o odnosu ljudi kada vas sretnu na ulici. Međutim, kada govorimo o tom pozitivnom odnosu tu Bošnjake možemo posebno izdvojiti. Jer, mi smo se uvijek na neki način osjećali privilegovano. To se dalo primijetiti kroz neke programe i projekte koje smo radili, kroz odnos profesora prema studentima. To je prvenstveno i zbog naših dubokih historijskih veza, i svakako je to nešto što mi i kao država treba iskoristiti“, poručuje Vildić.

Tokom školovanja u Turkiye, Vildić je boravio u Istanbulu, Bursi, Mersinu i Balikesiru. Iako su generalno za studente primamljivi poznatiji gradovi poput Istanbula i Izmira, Vildić naglašava kako studenti ne trebaju bježati ni od „manjih gradova“ kao što su Kocaeli, Sakarya, Bursa, koji su blizu Istanbula.

Govoreći o samoj stipendiji, pojašnjava kako ona uključuje povratnu avionsku kartu, smještaj, hranu, školarinu, trošak prevoza, u suštini sve ono što je jednom studentu potrebno tokom školovanja, uz to dobija i džeparac.

Uputio je poziv svim studentima koji budu razmišljali o nastavku školovanja, da se prijave za stipendije koje nudi Turkiye. Vildić je poručio da svi budući studenti, koji razmišljaju o tome gdje upisati fakultet, ukoliko odluče studirati u Turkiye, to će zasigurno biti ispravna i višestruko korisna odluka.

Prijave na program stipendiranja studenata ”Turkiye Burslari”, koji svake godine provodi Direkcija za dijasporu i srodne zajednice Republike Turkiye (YTB), otvorene su i zainteresirani se mogu prijaviti do 20. februara. Svi zainteresirani prijave mogu poslati putem internet stranice "https://tbbs.turkiyeburslari.gov.tr/".

Povezani članci