Pozitiva

MLADEN SE U NEVOLJI PRVI NAŠAO MUJI: Porodici kojoj su izgorjele kuće pomažu mnogi, ministar Ramić i Emmaus pobrinuli se za novi dom

Još jedna tragedija u kojoj su dvije kuće devetočlane porodice Gerović iz sela Glogova izgorjele pokazala je da ima dobrih ljudi, komšija i prijatelja koji se u nevolji prepoznaju. Među prvim u pomoć je pritekao Mladen Đurić iz Kravica koji je preživo ličnu tragediju. O tome priča komandant Teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice Bratunac Zlatan Simić koji je svaki dan bio kod porodice Gerović.

“Mladen je svoju ljudskost pokazao mnogo puta, to znam iz iskustva. Radnik, domaćin koji svoj dinar teško zarađuje. Njegova porodica preživjela je, ne tako davno, bolnu tragediju, od sjećanja na istu i meni krenu suze jer bio sam to veče sa kolegama na toj intervenciji, bio sam sutradan samo jedan od mnogih uz tu porodicu na posljednjem ispraćaju i to je sigurno negdje ostalo u meni i svaki put kada vidim Mladena sjetim se tog bolnog jauka. Međutim, to nije bio razlog da Mladen posustane u životu ili da se promijeni. Naprotiv ovaj dobri čovjek živi čestito i svoj hljeb ne zarađuje na lak način i danas, kao mnogo puta prije, među prvima je pritekao u pomoć”, napisao je Zlatan.

“Mujo i Mladen znaju za muku i probleme, znaju kako je kada je teško, zato oni jedan drugog odlično razumiju. Oni u životu gledaju prijateljstvo, gledaju šta im je zajedničko oni ne gledaju niti traže svoje razlike. Možda bi ova zemlja krenula boljim putem kada bi televizije i novine bile pune ovakvih priča o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći i poštovanju dobrih ljudi. Moje veliko divljenje bratu Mladenu na ovoj ljudskosti”, poručio je u dirljivoj objavi komandant Teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice Bratunac Zlatan Simić.

U jutarnjim satima u utorak, 2. avgusta, požar je zahvatio kuću porodice Gerović koja je spavala, na svu sreću su osjetili dim i brzo se evakuisali na sigurno. Plamen se brzo proširio i na drugu kuću koja je takođe stradala u požaru.

- Spavali smo i probudilo nas je neko pucketanje. Prvo smo pomislili da pada kiša ili led. Suprug je otišao da vidi šta se dešava i samo rekao da izvedemo djecu napolje. Nismo stigli ništa da ponesemo sa nama, ostala nam je odjeća, kao i dokumenti- rekla je Elvira Gerović.

Na intervenciju su upućena tri vatrogasna vozila i pet vatrogasaca-spasilaca. Za kuće nije bilo spasa. Ipak, osim Mladena hitno je reagovalo i ministarstvo za izbjegla I raseljena lica koje će uraditi kuću po principu ključ u ruke,

- Duboko me potresla vijest da je povratnička porodica Gerović iz Bratunca u požaru ostala bez doma. Naravno da će Ministarstvo osigurati građevinski materijal kako bi ova porodica imala siguran krov nad glavom. Najvažnije je u ovom momentu da su svi živi i zdravi – objavio je na svom Facebook profilu federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić.

Radove će finansirati Međunarodni forum Emmaus, a pomoć je obećala i Opština Bratunac. Pomoć i podrška dobrih ljudi nije izostala, pomogli su i volonteri Crvenog krsta Bratunac, vatrogasci i mnogi pojedinci koji svakodnevno obilaze ovu porodicu.

Međunarodni forum solidarnosti “Emmaus” otvorio je račun i poslao apel ljudima da se uključe u što bržu sanaciju doma za Geroviće koji su u požaru ostali na ulici.

Novac možete uplatiti na dole navedeni račun:

Uni Credit Banka

3383002250449586

Devizni račun:

SWIFT: UNCRBA22

IBAN: BA39 3389104805723482

Svrha uplate: Izgradnja kuće za porodicu Gerović.

Povezani članci