Pozitiva

LJEPOTA OD KOJE ZASTAJE DAH: Martin Brod skriva dragulj, uskoro na UNESCO listi

Bosna i Hercegovina bi mogla dobiti prvo prirodno dobro upisano u Uneskov registar prirodne baštine. Milančev buk je najveći vodopad na rijeci Uni koji se nalazi u mjestu Martin Brod. To je pravi biser prirodne ljepote koji treba sačuvati, jer je jedinstven u ovom dijelu svijeta.

Milančev buk je visok 54 metra i preko njega se preljeva 64 kubna metra vode u sekundi.Od njega se vidi još mnoštvo slapova i kaskada koje ovaj kraj čine jednim od najljepših na Uni. To je vodopad koji bi trebalo da bude prvo prirodno dobro u Bosni i Hercegovini za Unesko, odnosno registar prirodnih baština te zemlje. Radi se o jednom od najlepših i naprivlačnijih dijelova reke Une.

“Jedinstven prirodni fenomen koji se manifestuje u seriji kaskada i slapova u dužini od 800 do 1.000 metara. Nije to ni neki veliki prostor, ali je pravi dragulj, vrlo jedinstven. To mjesto je narušeno i prijeti mu opasnost da, ukoliko ne budemo donijeli ovakve mjere, nestane u skorijoj budućnosti”.

Upravo zbog toga, Milančev buk bi već sljedeće godine trebao biti upisan u registar prirodne baštine kao prvo prirodno dobro u cilju dodatnog brendiranja. Osim toga, na taj način bi ovo prirodno dobro dobilo i veću zaštitu. Ova inicijativa je pokrenuta od strane Nacionalnog parka još prije pet godina.

Ovo područje u Martin Brodu obuhvata mnogobrojne slapove od kojih se izdvajaju Jalak, Srednji i Donji kao i Milančev buk. Milančev buk je najveći i najljepši u okolini. Turizam je sigurno najveći generator razvoja ovog dijela zemlje, a ona ima i šta da punudi turistima, koji sve češće umjesto jednog noćenja odaberu produženi vikend.

Ovo područje se nalazi samu granicu s Hrvatskom, po svojoj ljepoti je jedinstveno ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u ovom delu Evrope i godinama privlači brojne posjetioce.

Povezani članci