Pozitiva

IFTARI ZA DRUŽENJE POVRATNIKA: Veliki skup u Kotorskom, mladi prošli prvi test iz videoradionica

Djevojke iz Kotorskog Nejla i Zlata Imamović, te Lamija Kovačević osim što su bile vrijedne pomažući u pripremi velikog iftara za povratnike pokazale su i dio naučenog u videoradionicama koje organizuje Asocijacija PravoDobro. Njih dvije su sojim mobilnim telefonima snimile dio atmosfere iz Kotorskog i pokazale da se na njih uskoro može ozbiljnije računati i u novoj branši.

Grad Doboj ove godine je postao prepoznatljiva povratnička sredina po iftarskim druženjima. Zahvaljujući aktivistima iz BH Zelenih organizovana su druženja po skoro svim mjesnim zajednicama u koje su se vratili povratnici.

Jučer je domaćin bila MZ Kotorsko, jedna od najvećih povratničkih zajednica u općini Doboj. Predsjednik MZ Sead Imamović sa svojim sugrađanima odlično je odradio zahtjevan posao. 

Ovom, ali i većini ostalih iftara prisustvovao je ministar za ljudska prava i izbjeglice u BiH Sevlid Hurtić, koji je i predsjednik stranke BH Zeleni. Sa povratnicima je bio i narodni poslanik u NSRS Amir Hurtić, tako da su ova druženja bila prilika i da se razgovara o povratničkim problemima.

Video priča iz Kotorskog samo je početak onog što pripremaju mladi iz ove Mjesne zajednice.Zahvaljujući federalnom ministarstvu za izbjegla i raseljena lica F BiH mladi ljudi iz ove, ali i drugih dobojskih mjesnih zajednica prolaze šestomjesečnu obuku iz mobilnog novinarstva.

Pogledajte video iz Kotorskog 

OVAJ TEKST NASTAO JE U SARADNJI SA FEDERALNIM MINISTARSTVOM IZBJEGLIH I RASELJENIH OSOBA F BIH KOJE JE SPONZORIRALO PROJEKAT MULTIMEDIJALNOST ZA ODRŽIVI POVRATAK. OVIM PROJEKTOM EDUCIRA SE 0O 40 MLADIH POVRATNIKA ZA KORIŠTENJE NOVIH TEHNOLOGIJA KOJE IH ČINE KONKURENTNIJIM NA TRŽIŠTU RADA.

 

Povezani članci