Pozitiva

CESTA KOJA ŽIVOT ZNAČI: Autocestom od Save do Bradine do 2006., gradi se punom parom

JP Autoceste FBiH su početkom marta prošle godine potpisale najveći investicijski ugovor u posljednjih 30 godina u Bosni i Hercegovini.

Turska kompanija Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S. gradi dionicu Koridora 5C Medakovo – Ozimice u blizini Tešnja, a radovi napreduju punom parom.

Vrijednost ugovorenih radova iznosi 361.753.355 eura bez PDV-a, odnosno 423 miliona eura sa PDV-om.

Riječ je o dionica autoceste na Koridoru 5C Medakovo – Ozimice ukupne dužine 21,3 kilometar. Ova dionica se radi na području tri općine Žepče, Maglaj i Tešanj i rok za izvođenje radova je 30 mjeseci.

Na dionici Medakovo – Ozimice gradit će se pored otvorene trase, jedna petlja, dva dvostrana odmorišta, osam mostova i vijadukti, dva nadvožnjaka, petnaest podvožnjaka i jedan tunel dužine 2200 metara, a zajedno sa dionicom Putnikovo Brdo – Medakovo čija je izgradnja počela u novembru prošle godine, činit će funkcionalnu prometnu cjelinu.

Izgradnja dionice Medakovo – Ozimice finanansira se sredstvima osiguranim u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom investicijskom bankom (EIB), te bespovratnim sredstvima Evropske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Do polovine 2026. godine sjeverni dio Koridora, od Sarajeva do Save, trebao bi biti u potpunosti izgrađen.

Nove fotografije pogledajte u nastavku!