Pozitiva

BUDI SE USPAVANI DIV: Imali najveći rast u namjenskoj industriji F BiH

Kompanija je prošle godine ostvarila veliki rast prihoda, ali je dobit ostala skromna. Nadzorni odbor firme Binas Bugojno nije usvojio finansijski izvještaj što će voditi ka reviziji firme koja posluje u okviru namjenske, ili vojne industrije FBiH.

Ovo je tema koju komentarišu brojni Bugojanci pitajući se kakvo je stanje u firmi Binas.

Posla ima ali su mnogi mišljenja da se rezultati poslovanja trebali biti veći pa je nadzorni odbor odlučio odbiti finansijski izvještaj kako bi se kroz reviziju utvrdile nepravilnosti, ukoliko ih je bilo.

Binas je u 2023. godini imao prihode od oko 25 miliona KM, a dobit od 276.000 KM. Očito je da mnogi smatraju da je ova zarada mala u odnosu na ukupne prihode.

Ova kompanija koja je, procentualno gledajući, najviše povećala prihode u prošloj godini kada je riječ o našoj namjenskoj industriji.

Naime, godinu ranije prihodi su bili svega 8 miliona KM, a godinu prije toga tek 1,6 miliona maraka.

Stoga je ovaj proizvođač eksploziva iznenada postao zvijezda bh. vojne industrije. To pokazuje i činjenica da je novi vlasnik preuzeo oko 23 posto dionica Binasa.

Podsjetimo, riječ je o velikoj transakciji koja je obavljena prošli ponedjeljak na Sarajevskoj berzi, kada je kupac preuzeo 33 posto dionica Pretisa za 14,3 miliona KM, ali i 23 posto dionica Binasa za oko pola miliona maraka.

Mediji su izvještavali da je kupac američka firma Regulus Global, ali je BiznisInfo.ba saznao da je dionice kupila firma Sikto d.o.o. Sarajevo čiji je vlasnik Mann Holding s.r.o. iz Češke Republike.

Povezani članci