Pozitiva

BOSANSKI STARTUP RUŠI REKORDE: Već prikupili 15 miliona KM investicija

 Bosna i Hercegovina postaje sve više prepoznata kao plodno tlo za razvoj startup scene, gdje mladi i ambiciozni poduzetnici stvaraju inovativne proizvode i usluge, te tako unose pozitivne promjene u poslovnom okruženju i privlače investitore iz cijelog svijeta.

Rolla je startup koji razvija budućnost fitnessa s misijom poboljšanja života svakog korisnika putem sveobuhvatne platforme za zdravlje, prehranu i fitness, namijenjenu vježbanju u zatvorenom prostoru, na otvorenom i virtualnom svijetu, vizualnom (AI) logiranju prehrane korisnika i praćenju njegovih zdravstvenih metrika.

Platforma se sastoji od dvije aplikacije, “Rolla One” i “Rolla World”, a ovaj startup također razvija i hardverski nosivi uređaj “Rolla Band” s kojim korisnik jednostavno može preuzeti kontrolu nad svojim fitness putovanjem.

Rolla-u je osnovao Igor Krezić 2019. godine.

– Sve započinje Krezićevim putovanjem prema fitnessu i zdravlju. U prošlosti, postizanje zdravijeg načina života za njega je bio izazov pa je eksperimentirao s različitim metodama, od tradicionalnog treninga do napredne tehnologije, ali nije se osjećao potpuno zadovoljno. Odlučan u namjeri da pronađe rješenje koje osnažuje pojedince da preuzmu kontrolu nad svojim zdravljem i žive najbolje moguće živote, uputio se na putovanje stvaranja Rolla-e 2019. godine, a misija je pomoći ljudima da unaprijede svoje zdravlje i fitness. Odabir Rolla-e kao svog fitness suputnika znači odabir putovanja prema boljem životu, time se ističe među sličnim aplikacijama koje se oslanjaju isključivo na podatke – istaknuli su u razgovoru za Fenu iz ovog mostarskog startupa.

Iako još uvijek u beta fazi, dugogodišnji korisnici Rolla-e su preko društvenih platforma, ali i uživo u Mostaru kroz organizirane trening evente okupili aktivne članove i korisnike ovih aplikacija u jednu zajednicu beta korisnika koja daje svoj input za brži razvoj Rolla proizvoda.

– Oduševljeni smo što svjedočimo entuzijastičnom prihvaćanju Rolla-e od strane pojedinaca koji prepoznaju njezin potencijal da poboljša njihove živote. Ova rastuća zajednica svjedoči o utjecaju koji Rolla ostvaruje u svijetu zdravlja i fitnessa. Također, ističemo kako će beta testiranje završiti do kraja godine, a lansiranje je planirano za CES 2025. u Las Vegasu – navode iz Rolla-e.

Investitori u Rolla-u su investicijska tvrtka Sache Dragića “Hellen’s Rock”, angel investitor iz Srbije i izvršni direktor Rimac Grupe Mate Rimac.

– U prvoj rundi Rolla je prikupila 3,1 milijun maraka investicija. U drugoj rundi ostvareno je ukupno 12,2 milijuna maraka investicije u seed rundi financiranja. Ovo je najveća investicija za startup iz fitness-tehnološke sfere u Središnjoj i Istočnoj Europi – ističu.

Vjeruju da su snaga misije i trenutno vrijeme, marketing tajming unutar ove industrije najvažniji, iako svaki spomenuti element ima potencijal utjecati na uspjeh.

– Naš trenutni glavni fokus je isporuka vrhunskog proizvoda, a to zahtijeva i vrhunski tim. Trenutni tim sastoji se od preko 45 zaposlenika s višegodišnjim iskustvom u razvoju softvera, a u procesu smo zapošljavanja talenata, ne samo lokalno, već i globalno, a sve dostupne poslove možete vidjeti na našoj web stranici na linku – navode iz Rolla-e.

Prema Globalnoj startup mapi (startupblink.com) u Bosni i Hercegovini trenutno je aktivno 18 startupa.

Dok se svijet nastavlja razvijati i napredovati, startupi će nastaviti biti ključni faktor inovacija i promjena u različitim industrijama. Njihova sposobnost da brzo reagiraju na promjene i prilagode se novim trendovima čini ih neizostavnim akterima na globalnom tržištu.

Povezani članci