Pozitiva

56 SEKUNDI ZA SLAVU: Genijalac s autizmom, "skinuo" lovce u Superpotjeri

Bilo je puno rođendana na koje Josip nije bio pozvan, bilo je trenutaka kad nije reagirao na prihvatljiv način, doživljavali smo neugodnosti, ali nisam nikad marila što će okolina reći, priznala je majka Irena.

Mladi Korčulanin iz Lumbarde, Josip Rončević koji je u nedjelju briljirao u kvizu 'Superpotjera' pobijedivši svih pet lovaca i osvojivši 30 hiljada eura, kao dijete je dobio dijagnozu Aspergerova sindroma, poteškoće iz spektra autizma.

Josip koji je inače student prve godine FER-a svojim je znanjem zadivio svu publiku u studiju i ispred malih ekrana. Njegova životna priča nije bila nimalo laka, a jednom je prilikom majka Irena ispričala sve o borbi koju je prošla nakon što je njen stariji sin dobio dijagnozu koju su joj, kako je sama rekla, priopćili biranim riječima u Zagrebu.

- Aspergerov sindrom je neurobiološki razvojni poremećaj iz skupine autističnih poremećaja, koji se najviše manifestira u socijalnoj komponenti - objasnila je tada Irena.  

Oduvijek je znala, tvrdi, da je Josip intelektualno iznad svojih vršnjaka, a emocionalno ispod, no zaključila je da se socijalna interakcija uči i da će napraviti sve da se on uklopi u društvo. 

Pratila je njegove potrebe i želje, kad je htio kao dječak da mu se čita, čitala mu je do iznemoglosti, kad je htio šetati, šetali su satima i proučavali prirodu.

- Oduvijek je bio opčinjen atlasima, s pet godina znao je sve glavne gradove svijeta, i ne samo to, znao je nacrtati sve nacionalne zastave. Socijalnoj interakciji ga je učila kroz male, svakodnevne stvari, poput odlaska u trgovinu, vožnju autobusom, odlaskom na trening - objasnila je.

- Znala sam unaprijed predvidjeti njegove frustracije, djeca iz spektra vole poznate stvari, njima je potrebna dosljednost kako bi osjećali sigurnost. Kad smo iz Lumbarde prelazili u Korčulu svi su se zgražali, dolazi Josip Rončević, govorili su, svi su se pripremali fizički i psihički za to jedno čudovište - prepričala je tada.

- Bilo je puno rođendana na koje Josip nije bio pozvan, bilo je trenutaka kad nije reagirao na prihvatljiv način, doživljavali smo neugodnosti, ali nisam nikad marila što će okolina reći - objasnila je Josipova majka.

- Znala sam o čemu se radi, naši bližnji su znali o čemu se radi, nisam imala potrebu nikome objašnjavati kakav je on – rekla je i dodala da je prekretnica u Josipovom školovanju bio treći osnovne kada je dobio asistenta u nastavi.

Simpatični student je u prvom krugu osvojio maksimalan iznos od 2500 eura odgovorivši točno na svih pet pitanja, a u brzopoteznoj igri Josipov izbor bio je borba protiv cijelog supertima koji su mu ponudili 30 000 eura i zatražili 56 sekundi na svom satu.

-Ovo je sve tako brzo prošlo, iskreno lovci su imali puno teži set po mom mišljenju, ja sam imao par 'kikseva' na početku baš glupih, ali sreća i nešto znanja, još uvijek malo sam pod dojmova - rekao je Josip u emisiji nakon pobjede.

Povezani članci