Politika

RAZOTKRIVAMO VELIKU AFERU: Ko je sve "nanišanio" Zrak i kakva je uloga Koldže

Radnici kompanije Zrak iz Sarajeva koja je godinama na nišanu privredne mafije i građevinskih lobija koji su u sprezi sa vlastima očekuju da novi ministar industrije i energetike Vedran Lakić iz SDP-a zaustavi štetne radnje koje prema ovoj firmi poduzeo njegov prethodnik dopuštajući da firma ode u stečaj. Ove sedmice očekuje se da Lakić održi sastanak sa direktorom Zraka Edinom Čanom koji je uložio žalbu na odluku o pokretanju stečaja.

Piše: ERNAD METAJ

Stečajni upravnik Mensud Bogilović ulaskom u Zrak blokirao je konsolidacioni račun firme u Razvojnoj banci FBiH i onemogućio isplatu plaća radnicima. To je smio uraditi, a navodno ne smije ući u firmu jer se plaši novog direktora.

- Stečajni upravnik ne treba da se plaši mene, već sebe i svojih postupaka jer bi trebao poštivati zakone ove države. Koliko ja znam, konsolidacioni račun se ne može blokirati, o čemu smo obavijestili Agenciju za bankarstvo. Njegov posao bi, kako je i sam napisao, trebao da bude nastavak rada Zraka, a ne guranje radnika u novu agoniju. Ja sam uložio žalbu na odluku o pokretanju stečaja i nadam se da će nova vlast omogućiti da kroz konsolidaciju spasimo firmu, a što je prema svim pokazateljima izvodljivo, rekao je Čano za Ljudski.ba.

Bogilović neće u medije jer smatra da nije fotogeničan. Biće ipak da mu se ne objašnjava da li je kao bivši funkcioner SDA sa stranačkim kolegom Nedžadom Koldžom, koji se kao direktor Zraka prije Čane nije previše trudio da kroz konsolidaciju krene putem spašavanja firme. Umjesto toga Zrak je od firme koja je godinama ranije poslovala pozitivno opet postao gubitaš.

Iako je Koldžo na početku mandata tvrdio da Zraku ima spasa, kasnije je promijenio mišljenje i stečaj vidio kao jedino rješenje. Pretpostavlja se da je zahvaljujući njemu Bogilović, koji ne ulazi u Zrak, van njega dobijao dokumentaciju na osnovu koje je pravio izvještaje i povlačio poteze.

Čini se da je novi direktor informacijom o spremnosti Privredne banke Sarajevo da odobri kredit od 6,5 miliona maraka Zraku unio paniku u lobi koji želi "likvidirati" Zrak i domoći se jeftino vrijednog zemljišta kompanije. Prije njega Koldžo je tvrdio da kreditno zaduženje nije moguće.
- Vlada FBiH ima odobrenih 7 miliona KM za konsolidaciju Zraka i privredna banka je spremna dati kredit uz garanciju vlade za njegovo vraćanje, rekao je za Ljudski.ba Čano.

Vladina sredstva nisu operativna jer im bivši ministar nije predvidio adekvatnu namjenu. Umjesto za tekuću likvidnost i pomoć radnicima želio ih je usmjeriti u dokapitalizaciju. 

Vratimo se stečaju. Dio igre oko njega se svodi na svjesno zanemarivanje činjenice da imovina Zraka vrijedi barem deset puta više od one iskazane u knjigovodstvu. Po knjigama kvadrat zemljišta vrijedi 30 KM, a realna cijena na tržištu je preko 300 KM. Zrak ima 180 dunuma zemljišta sa i bez objekata. Prostom matematikom se da izračunati da samo prodajom dijela neperspektivne imovine mogu biti sanirana dugovanja. Uz to svjesno se potcjenjuje i stvarana vrijednost mašina u Zraku koja je knjigovodstveno svedena na svega par stotina hiljada maraka. Samo dvije mašine koje ima ova firma polovne na tržištu vrijede oko milion KM.

Zato se između ostalog u žalbi iz Zraka navodi da je analiza stečajnog upravnika napravljena nestručno i neodgovorno čime je stečajni sudija doveden u zabludu.

- Promjene koje su uslijedile imenovanjem direktora Nedžada Koldže umjesto direktora Isme Habibovića dovele su do drastičnog pogoršanja poslovanja firme što je rezultiralo akumuliranim gubicima za 2021. i 2022. godinu od 4 727.976 KM, navodi se u žalbi iz Zraka.

To ukazuje da bivša vlada nije imala iskrenu namjeru za konsolidaciju firme i da je Koldžo odradio "pravi" posao. 

U žalbi iz Zraka se navodi i da period konsolidacije traje do kraja ove godine i da se može produžiti. Stečaj se pokreće po okončanju perioda konsolidacije, pod uslovom da se nisu stekli uslovi za normalno poslovanje.

Očigledno nekome se žurilo, jer je Zrak dolaskom Čane za kratko vrijeme pokazao da može imati perspektivu. Na to ukazuje već postojeći ugovor sa Austrijancima vrijedan 700.000 KM, ali i interes partnera iz Poljske da od Zraka nabave robu vrijednu 800.000 maraka. Osim toga nekadašnji glavni distributer Zrakovih proizvoda za SAD PA Distibuting izrazio je spremnost za novu poslovnu saradnju naglašavajući da je američko tržište izuzetno potentno.

Umjestoi da Zrak "nišani" nove poslove i vrati staru slavu, nikako da siđe "sa nišana" onih koji su oko bacili na njegovo vrijedno zemljište. Neki su poput AMKO Comerca koji se dovodi u vezu sa bivšim direktorom Koldžom već uzeli pod zakup neke od objekata. U Sarajevu se zna da nisu samo SDA-ovci "nanišanili" Zrak. Među zainteresovanim su i poslovne grupe ljudi bliske SDP-u pa je tim odgovornost novog ministra veća da pokaže kako će nova vlast biti drugačija od prethodne.

Za početak nije mu krenulo dobro. Na upite Ljudski.ba za sada je odlučio da šuti.

 

 

Povezani članci