Politika

NES PRIZNAO: Reis-ul-ulema Kavazović se miješao u politiku

Vijest da je SDA sa Trojkom i POMAK-om u USK izbacila iz vlasti NES odjeknula je širom BiH. Otvorilo se pitanje novih potresa u drugim kantonima, a većini je promakla informacija kako je uopšte došlo do koalicije starih neprijatelja SDA i NES-a.

Zastupnik NES-a Nijaz Kadirić smatra da je novom odlukom krajiške SDA ugrožena priča o probosanskom bloku. Međutim mnogo je interesantnije ono što je Kadirić rekao u vezi dogovora SDA i NES-a koji je prekršen, a očemu je Ljudski.ba više puta pisao.

U Skupštinskoj sali Kadirić je uz malo dvoumljena priznao da je pomirenju SDA i NES-a posredovao reis-ul-ulema Islamske zajednice Husein Kavazović. 

Krajiška SDA je tada pod pritiskom iz centrale pristala na koaliciju sa njima mrskim NES-om.

Predsjednik SDP-a USK Razim Halkić tada je bio iznenađen odlukom NES-a, ali opravdanje je vidio u pregovorima NIP-a i Naše stranke sa SDA.

- Zvao me je Nermin Ogrešević (predsjednik NES-a, op.a.) i rekao da su oni ovo morali uraditi ali da neće imati nikakvog odraza na nivo Federacije BiH. Ipak, meni je iskreno malo čudno da SDA, koja je najjača stranka u USK, se zadovolji sa tri ministarstva, a NES-u da isto tako tri i još premijera. Možda su tražili nešto na višim nivoima. Vidjet ćemo, naveo je Halkić.

U NES-u kritikuju druge kada pogaze riječ, a zaboravili su da se njihov lider Nermin Ogrešević zakleo Trojci kako dogovor sa SDA u Krajini neće ništa promijeniti u F BiH. Čini se da je ipak NES pred reisom dao drugo obećanje pa je i na nivou Federacije stao uz SDA što je u mnogome zakomplikovalo funkcionisanje parlamentarne većine.

Povezani članci