Politika

JADNI ČAVARA: Odbile ga sve banke, žalio se Parlamentu BiH

Nakon što je iz Sjedinjenih Američkih Država nedavno stiglo upozorenje da bi i banke mogle biti sankcionisane zbog osoba na "crnoj listi", banke u Bosni i Hercegovini počele su sa blokadama računa, a mnogi političari sa liste su i sami gasili svoje račune u bankama.

Stoga su osobe koje primaju plaću iz državnog budžeta u problemima, jer nemaju mogućnost primanja plaće putem pošte zbog toga što zakon ne propisuje da Ministarstvo finansija i trezora BiH plaće uplaćuje na račune u pošti, piše Slobodna Bosna.

Među onima koji su među prvima počeli osjećati posljedice američkih sankcija je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marinko Čavara koji je pisao Parlamentarnoj skupštini BiH žaleći se na to da mu je zatvoren račun u jednoj banci, nakon čega ga je otvorio u drugoj, ali i ta banka mu je saopštila kako će mu račun biti zatvoren.

"Pokušao sam riješiti novonastali problem kontaktirajući druge poslovne banke, ali nijedna banka mi ne želi otvoriti račun", navodi Čavara u svom obraćanju, u kojem se žali da su mu ugrožena ljudska prava.

"Slobodna Bosna" došla je u posjed dokumenta kojeg je Čavara pisao Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine:

Podsjetimo, u skladu s Izvršnom uredbom 14033, Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva financija Sjedinjenih Američkih Držva (SAD) 2022. godine na listu je uvrstio dvije osobe iz Bosne i Hercegovine.

 Bio je to treći set mjera koje OFAC poduzeo u skladu s ovom uredbom, a mjere su usmjerene protiv Marinka Čavare, predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine i Alena Šeranića, ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske koji su ugrozili stabilnost regiona podrivajući Daytonski mirovni sporazum i demokratske procese ili institucije.

Navedeno je kako kriza vlasti u BiH zahtijeva ozbiljan odgovor.

"Danas su Sjedinjene Američke Države poduzele mjere protiv Marinka Čavare i Alena Šeranića zbog njihovih postupaka koji potkopavaju Daytonski mirovni sporazum i demokratske institucije BiH", navedeno je tada u saopćenju Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Dodano je kako njihove destabilizirajuće aktivnosti ometaju budućnost koju je BiH odabrala u euroatlantskoj zajednici naroda i sprečavaju zemlju i njene građane da ostvare svoj puni potencijal.

"Sjedinjene Države će nastaviti koristiti sve svoje ovlasti kako bi pozvali na odgovornost sve one koji potkopavaju Dayton i demokraciju u BiH", navedeno je u saopćenju.

"Čavara je uvršten na listu zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća, kršenja ili djelovanja koja predstavljaju opstrukciju ili prijete provedbi bilo kojeg regionalnog sigurnosnog, mirovnog sporazuma ili sporazuma o saradnji ili o obostranom priznanju, okvirnog sporazuma ili mehanizma koji se odnosi na Zapadni Balkan, uključujući Prespanski sporazum iz 2018, Ohridski okvirni sporazum iz 2001, Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN 1244, Daytonski sporazum, Zaključke Konferencije Vijeća za provedbu mira održane u Londonu u decembru 1995, uključujući odluke ili zaključke visokog predstavnika, Vijeća za implementaciju mira ili njegovog Upravnog odbora ili Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju ili, kada je riječ o bivšoj Jugoslaviji, Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove", navedeno je u saopćenju Ambasade.

Pored ovoga, Čavara je stavljen na listu zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća u aktivnostima ili politikama koje podrivaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.

Povezani članci