Politika

EKSKLUZIVNO: Silajdžić i Cerić se vraćaju na scenu, šta se krije iza osnivanja Bošnjačkog narodnog vijeća

Već duže vrijeme daleko od očiju javnosti se priprema osnivanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća u BiH. Iz izvora bliskih organizacionom odboru Ljudski.ba ekskluzivno donosi detalje kao i datum kada se planira održati osnivački skup.

Cilj Bošnjačkog narodnog vijeća je:

(1) formiranje bošnjačke nacionalne svijesti;

(2) pokret za nacionalnu samobitnost;

(3) pokret za nacionalno jedinstvo; i

(4) snaženje nacionalne svijesti kroz državu, a sve to u odnosu na potencijalno osporavanje i učestale nasrtaje na našu naciju i državo, kao i ravnodušan odnos međunarodne zajednice prema kršenju osnovnih ljudskih prava Bošnjaka u Bosni i na Balkanu, koji su zbog toga doživjeli genocid.

U radnom materijalu koji će služiti kao pozivnica dalje se navodi:

Uviđajući da nas podjele vode u propast; Odazivajući se glasu naroda, koji je zabrinut, vrijeme je da Bošnjaci jasno izraze svoj nacionalni stav o tome da su nacija i država koja ima:

(1) zajednički jezik;

(2) zajedničku teritoriju;

(3) zajednički ekonomski život; i

(4) zajedničku samobitnu svijest o sebi. Stoga, cijeneći Vašu ličnost, Vašu čvrstu volju i Vašu dokazanu hrabrost u odbrani bošnjačke/bosanske slobode i časti, Organizacijski odbor savjesnih i odgovornih bošnjačkih pojedinca, samobitnih bošnjačkih kulturnih i prosvjetnih udruženja te vjerskih i političkih savjesnih i odgovornih ličnosti, poziva Vas da svjedočite prvom Boišnjačkom nacionalnom vijeću.

Među organizatorima Bošnjačkog narodnog vijeća su bivši predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdćić i bivši reis-ul-ulema Mustafa Cerić. Pored njih Akademski savjet/Vijeće prema radnim dokumentima za sada čine akademici Ejup Ganić, Mehmed Akšamija, Esad Duraković, Abdulah Sidran, Ferid Muhić, Šefket Krcić, Šerbo Rastoder i Fatmir Bačić.

U sklopu Bošnjačkog narodnog vijeća planirano je da se uspostavi više resora. za većinu njih već su predložena konkretna imena.

Mahir Žiško, koordinator i odnosi s javnošću

Mr. Sanin Musa, Aktivizam

Dr. Šemsudin Mehmedović, Odnosi sa političkim subjektima

Bakir Alispahić, Sigurnost

7. Muamer Orlić, Razvoj, obnova i izgradnja

Prof. dr. Amila Mujčinović, Ustavna pitanja

Mirnes Ajanović, Pravna pitanja

Prof. Sefer Halilović, Obrana

M. Sci Aldin Čelović, Ekonomija

Hajriz Brčvak, SAD, Dijaspora

Jusuf Nurkić, Sport

Ajdin Huseinspahić, Državotvornost i nacionalna samobitnost.

Još nisu predložena imana za sektor Nauke i obrazovanja, kulture, vakufske imovine

Radnim dokumentom predviđen je i Parlament Bošnjačkog narodnog vijeća, a organizatori su već poredali oko 170 osoba i institucija koje bi voljeli da budu dio ovog projekta.

Pod sloganom 2hrabro snažno i jedinstveno za spas nacije i države planirano je da se prva sjednica Bošnjačpkog narodnog saveza održi 25. novembra ove godine u Sarajevu. Organizatori osiguravaju smještaj za sve učesnike.

Kao gosti su planirani:

1. Prof. dr. Albin Kurti, Premijer Republike Kosovo sa delegacijom 2. Prof. dr. Emilija Redžepi, potpredsjednik Vlade Republike Kosovo 3. Prof. dr. Luftfi ef. Balek, Muftija emeritus, Republika Kosovo 4. Ćerim Bajrami, Savjetnik zamjenika premijera i ministrice vanjskih poslova Kosova 5. Prof. dr. Vuk Drašković 6. Dr. Nenad Čanak 7. Vesna Pešić 8. Žene u crnom, delegacija 9. Tanja Fajon sa delegacijom 10. Reis Ul-Ulema IZ-e u BiH, h. Husein ef. Kavazović 11. Dr. Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH 12. Željko Komšić, član predsjedništva BiH 13. Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva 14. Nihad Uk, premijer Kantona Sarajevo

POKROVITELJI (BANU ISLAMSKA ZAJEDNICA U BIH SVJETSKI SAVEZ DIJASPORE SABNOR KOORDINACIJA BOŠNJAČKIH ORGANIZACIJA VAKUF/FONDACIJA ISA-BEG)

 

Povezani članci