Nauka

VELIKE VIJESTI ZA STUDENTE IZ BiH: Znanje na dlanu, stipendije od 500 eura

U okviru Erasmus+ programa - Privatni Pedagoški Fakultet Augustinum (Private University College for teacher education Augustinum) ima kooperaciju sa više od 50 evropskih Univerziteta.

Denis Imširović, inicijator suradnje na projektu za Ljudski.ba kaže kako je riječ o projektu od velikog značaja za mlade studente s područja Tuzle i Bihaća.

Imširović, inače radi na odjelu informatike a otkrio je za Ljudski.ba da se tek odnedavno može koristiti program Erasmus plus, te da mladi studenti iz BiH imaju pravo na stipendije od 500 eura,

„Studenti iz dviju zemalja mogu doći ili otići na studije za 1 ili 2 semestra i isto tako aplicirati za praksu ili pohađati studiju u punom kapacitetu", kazao nam je Imširović.

Konačno se Bosna i Hercegovina pridružila programu tj. Univerzitet u Bihaću i Univerzitet Tuzla. Rektorica PPH Augustinuma Andrea Seel, Vicerektorica Vesna Bratovčić sa Univerziteta Tuzla i Rektor Univerziteta u Bihaću, Atif Hodžić su u Maju 2024 zvanično potpisali sporazum o saradnji.

Premda je veza uspostavljena na dan prije nego što će Bosna i Hercegovina biti pozvana na pristupne pregovore s Evropskom Unijom - studenti su istog momenta stekli sva prava i povlastice Erasmus+.

„Nakon isteka ugovora iz Austrougarske Monarhije su se studenti iz Bosne nalazili u jednom vidu stranputice bez EU povlastica i u sličnoj situaciji kao studenti iz Okeanija. Te okolnosti su se s ovom inicijativom i zahvaljujući početku pregovora o pristupanju EU promijenule te studenti koji žele mogu s povlasticama i pravom na Erasmus+ stipendiju doći na naš fakultet.“ - ističe PPH Augustinum profesor Denis Imširović, rođeni Prijedorčanin, koji se veoma raduje saradnji s svojom domovinom.

U Bosni i Hercegovini je veoma atraktivno učiti ali isto tako i predavati njemački jezik kao što je Gracu velika potražnja za nastavom bosanskog jezika tj. Univerzitetske Studije Bosnisch/ Kroatisch /Serbisch. Njegove jezične kompetencije su od posebnog značaja za ovu kooperaciju. Imširović je već ranije primio internacionalne studente kao IT praktikante u Odsjeku za Informatiku.

Tim iz Internacionalne Kancelarije PPH Augustinum predstavljaju: Magdalena Käfel za Incoming studente koji dolaze s partnerskih univerziteta, Diana Gross za Outgoing studente koji odlaze s PPH Augustinum, te Thomas Jäger za Incoming Staff i Daniela Krienzer za Outgoing Staff.

Maria Eisner-Fasching, direktorica International Office s PPH Augustinuma ističe da ima više mogućnosti Mobility'a:

„Studenti iz dviju zemalja mogu doći ili otići na studije za 1 ili 2 semestra i isto tako aplicirati za praksu ili pohađati studiju u punom kapacitetu.“

Radujemo se kada studenti i osoblje prihvate ovo naše partnerstvo i primjene ovaj oblik mobilnosti između PPH Augustinuma i dvaju Univerziteta iz Bosne i Hercegovine tj. Tuzle i Bihaća - dodali su iz Graza u Austriji.

Team International Office der PPH Augustinum

Prof.in Mag.a Dr.in Maria Eisner-Fasching, BEd This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Prof.in Mag.a Diana Groß This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Prof. Mag. Mag. Thomas Jäger This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Prof.in Mag.a Magdalena Käfel, BEd This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Prof.in Mag.a Dr.in Daniela Krienzer, MA This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Weitere Kontaktperson für Kolleg*innen aus Bosnien Herzegowina:

Dodatne kontaktne osobe za kolegice i kolege iz Bosne i Hercegovine:

Denis Imširovič, BA MA

Koordinationsstelle für Medien & digitale Kompetenz This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Elisa Wohlhart, Denis Imširović