Nauka

I TO SMO DOČEKALI: Mostarski SUM među tri posto najboljih i najprestižnijih na svijetu

Sveučilište u Mostaru (SUM) na najnovijoj Times Higher Education svjetskoj rang-ljestvici u najvažnijemu 17. cilju pozicionirano je od 201. do 300. mjesta od 2031 institucije te je time ostvarilo najznačajniji uspjeh Sveučilišta u Mostaru od svoga postojanja i nalazi se u društvu u društvu tri posto najboljih sveučilišta svijeta.

SUM je jedino pozicionirano javno sveučilište u Bosni i Hercegovini na Times Higher Education svjetskoj rang-ljestvici te je među vodećima u regiji, izvijestilo je spomenuto sveučilište.

Times Higher Education, ugledna međunarodna organizacija koja se bavi visokim obrazovanjem, na svojoj THE Impact Rankings ljestvici koja procjenjuje djelovanje sveučilišta u skladu s ciljevima održivoga razvoja Ujedinjenih Naroda, pozicionirala je Sveučilište u Mostaru u ukupnome poretku između 601. i 800. mjesta na svijetu od ukupno 1963 rangirane institucije, što je najveći uspjeh od osnutka do danas za ovu instituciju.

''Sveučilište u Mostaru prijavilo je deset ciljeva održivoga razvoja UN-a i u svih deset koje je prijavilo i rangirano je. Najbolje rezultate SUM je ostvario u najvažnijemu cilju 17 Partnerstvom do ciljeva gdje se našao na 201. – 300. mjestu u svijetu od 2031 institucije rangirane prema ovome cilju te u cilju 16 Mir, pravda i snažne institucije gdje je zauzelo 201. – 300. mjesto u svijetu od 1086 rangiranih institucija. Značajne rezultate Sveučilište ostvarilo je i u ciljevima Svijet bez siromaštva, Zdravlje i blagostanje, Kvalitetno obrazovanje. Rodna ravnopravnost, Čista voda i sanitarni uvjeti, Industrija, inovacije i infrastruktura, Smanjenje nejednakosti te Održivi gradovi i zajednice'', navodi se u priopćenju. 

Sa Sveučilišta u Mostaru navode kako su napravili još jedan iskorak prijavom na THE Impact Rankings listu u studenome 2023. godine, nakon višemjesečnoga intenzivnog i sveobuhvatnog procesa prijave. Ured za međunarodni ranking detaljno je proveo Sveučilište kroz 17 ciljeva, 169 podciljeva i 232 indikatora prije konačnoga podnošenja prijave. Pozicioniranje u društvu najznačajnijih i najprestižnijih svjetskih sveučilišta potvrda je napora koji su uloženi u razvoj i vidljivost Sveučilišta u svjetskome obrazovnom prostoru, ističe SUM.

THE se bavi kreiranjem različitih rang-ljestvica sveučilišta, kao što su THE World University Rankings i THE Impact Rankings, kroz koje procjenjuju učinak sveučilišta u različitim područjima poput istraživanja, podučavanja, međunarodne suradnje, održivoga razvoja te društvenoga doprinosa i odgovornosti. THE Impact Rankings, prvi put objavljena 2019. godine, jedina je globalna rang-ljestvica koja procjenjuje sveučilišta prema 17 ciljeva održivoga razvoja UN-a.

Osim ukupnoga poretka, objavljuje se rang-ljestvica i po svakome od 17 ciljeva koji prate napredak sveučilišta u postizanju svakoga pojedinog cilja održivoga razvoja. Pri bodovanju rangiranje po svakome cilju odvija se u četiri kategorije: istraživanje, upravljanje sveučilištem, nastava / nastavni proces te doseg odnosno društveni doprinos i utjecaj.

Također, sa SUM-a ističu kako 7 – 15 % bodovanja po svakome cilju obuhvaća istraživačke i znanstvene radove iz konkretnoga područja prema citatnoj bazi podataka SCOPUS, dok je ostatak bodovnoga postotka raspoređen na ostale tri kategorije koje se ocjenjuju prema postavljenim relevantnim indikatorima od THE rang-ljestivce. Sveučilišta za svaku kategoriju moraju priložiti dokaze koji odgovaraju indikatorima u okviru pojedinačnih kategorija, a dokazi se strogo i službeno provjeravaju i ocjenjuju. Ukupno rangiranje vrši se na način da se zbrajaju postotci od tri cilja u kojima je sveučilište najbolje rangirano plus 17. cilj koji je obvezan i on nosi 22 % ukupne ocjene. Tri najbolja cilja u kojima je sveučilište najbolje rangirano nose maksimalno po 26 % od ukupnoga postotka te je u ukupnome rankingu SUM na listi od 601.  do 800. mjesta u svijetu.

Među institucijama iz Republike Hrvatske koje su također ostvarile uspjeh i pozicionirale se na THE listi jesu Sveučilište u Splitu s pozicijom od 201. – 300., Sveučilište u Rijeci od 301. do 400., Sveučilište u Zagrebu s pozicijom od 801. - 1000. Sveučilište u Dubrovniku s pozicijom od 1001. do 1500. Iz Bosne i Hercegovine Sveučilište u Mostaru jedino je javno sveučilište koje se uspjelo rangirati na THE-ljestvicu.

Rangiranje  sveučilišta,  posebice na prestižnoj Times Higher Education (THE) rang-ljestvici, iznimno je važno jer prodire u akademske i znanstveno-istraživačke aktivnosti, nastavnu djelatnost, digitalizaciju, sveučilišni doprinos zajednici i brojne druge aspekte rada sveučilišta. Ovo postignuće nudi temelj za napredak i usporedbu sa sveučilištima u regiji, ali i institucijama na europskoj i svjetskoj razini čime se potvrđuju njegova konkurentnost i kvaliteta, naveli su sa Sveučilišta u Mostaru.

Povezani članci