Kultura

U KUĆI SVETOZARA ĆOROVIĆA: Markovina predstavlja svoje "Partizane" u Mostaru

Promocija knjige "Partizani prohodu" autora Dragana Markovine održat će se u ponedjeljak, 23. siječnja, u 18,30 sati u kući Svetozara Ćorovića u Mostaru.

 

Uz autora, na promociji će govoriti i jedan od izdavača Dragan Stojković iz Udruženja "Most Art Jugoslavija" iz Zemuna.

"Partizani prohodu" je poema o ljudima koji su izborili i stvarali ovdašnja društva i njihov napredak, čija imena su završila, a negdje i preživjela na imenima fabrika i koji su mnogim generacijama obilježili formativne godine, a danas su umnogome potisnuta.

"Premda Markovina piše i o Splitu i brojnim njegovim (splitskim) fenomenima, ovo je štivo ponajviše storija o Mostaru i njegovoj burnoj novovjekovnoj povijesti u koju, nažalost, spada i žalosna današnjica.

Markovina se latio teškog posla jer njegov Mostar (uz talijansku Lampeduzu) predstavlja jedan od dva najveća današnja europska problema. I kao što oni autori otprije stotinjak godina nisu riješili probleme tog doba, ni Europa danas ne uspijeva obuzdati rat (čitaj nacionalizam) u Mostaru ni zaustaviti migrante (počevši od Lampeduze) da nastanjavaju bogati stari kontinent, čije je bogatstvo dobrim dijelom nastalo na njihovom siromaštvu", napisao je, uz ostalo, u predgovoru Goran Babić.

Povezani članci