Kultura

BRUKA U STOCU: Srušen dio čuvene Inat-ćuprije, zatražene hitne mjere

Klub Bošnjaka Gradskog vijeća Stolac uputio je zahtjev za poduzimanje hitnih mjera vezano za rušenja nacionalnog spomenika "Ćuprija" (poznatog i kao Inat ćuprija) u Stocu.

U zahtjevu se podsjeća da je 22. svibnja utvrđeno kako je prethodne noći ili u ranim jutarnjim satima čeoni zid spomenutog nacionalnog spomenika u Stocu djelomično srušen.

Rušenje čeonog zida značajno ugrožava cijelu strukturu nacionalnog spomenika i predstavlja opasnost za živote ljudi koji most koriste.

U zahtjevu se traži da se obavi uvid u stanje nacionalnog spomenika i stručno vještačenje o razlozima rušenja, kao i utvrđivanje neposrednog povoda i eventualno odgovornih osoba.

Također se traže hitne mjere prevencije daljnjeg propadanja kako intaktnih ostataka čeonog zida tako i ulomaka koji se nalaze u rijeci Bregavi, uz provođenje odgovarajućih stručnih metoda njihove dokumentacije, obilježavanja i snimanja.

Traži se i osiguravanje ugroženog prostora od daljeg urušavanja i ugrožavanja ljudskih života i materijalnih dobara odgovarajućim fizičkim mjerama i privremenim režimom prometa.

Klub Bošnjaka Gradskog vijeća Stolac zatražio je osiguravanje financijskih, tehničkih, administrativnih i drugih mjera potrebnih za neodložnu izradu detaljne dokumentacije i sanaciju nacionalnog spomenika metodom restauracije srušenih dijelova.

Zahtjev je upućen na adrese Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Federalnog ministarstva kulture i sporta, Zavoda za zaštitu kulturnog naslijeđa u Federalnom ministarstvu kulture i sporta, Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine te Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Povezani članci