Društvo

ZLOČINAC U BIJEGU: Međunarodna potjernica za osuđenikom iz BiH

Sud Bosne i Hercegovine raspisao je centralnu i međunarodnu potjernicu za Rajkom Karlicom, nepravosnažno osuđenim na 15 godina zatvora za ratni zločin na području Bosanskog Novog. 

Karlici je nakon izricanja presude, kojoj nije prisustvovao, određen pritvor.

- Nakon svih izvršenih provjera te nakon što je konstatovano da je optuženi Rajko Karlica nedostupan organima krivičnog gonjenja, a za kojeg optuženog je utvrđeno da postoji osnov za određivanje pritvora, Sud je donio naredbu o raspisivanju centralne i međunarodne potjernice - odgovorili su iz te institucije za Detektor.

Ranije je Sud u odgovoru naveo da su svi optuženi koji su proglašeni krivima već uhapšeni, izuzev Karlice, jer nije bio na adresi nego u drugom gradu.

Prvostepenom presudom Sud BiH je, osim Karlice, osudio Ranka Balabana, Ratka Goronju, Nikolu Reljića, Mirka Odžića te Ranka i Dragana Baltića na po 18 godina zatvora, Milenka Brčina i Milenka Babića na po 15, dok je Miroslav Kapetanović osuđen na devet godina zatvora za zločine počinjene na području Bosanskog Novog.

U presudi se navodi da su optuženi 22. juna 1992. krenuli u sela Ekiće i Aliće, natjerali civilno bošnjačko stanovništvo da izađe iz kuća, muškarce tukli, dok su žene i djeca to posmatrali, nakon čega su na muslimanskom groblju ubijena 24 muškarca.

Povezani članci