Društvo

VRIJEME JE ZA ŽENE: Ulice, trgove i parkove nazvati po bh. velikankama

Kampanja „TRGni se za RAVNOPRAVNOST“ počela je danas u Sarajevu u cilju da što više ulica, trgova i parkova bude nazvano po ženama.

Organizatori kampanje i te inicijative agencija HEART, koja se jedina u Hrvatskoj bavi isklučivo društveno odgovornim projektima i Woman.Comm Club, vodeći regionalni klub žena iz komunikacijske industrije, okupili su se ispred Pozorišta mladih u Sarajevu gdje su poručili da žele jačati svijest o problematici rodne nejednakosti u nazivima ulica.

Tako je naglašeno da je manje od dva posto ulica u Bosni i Hercegovini nazvano po imenima ženama. Riječ je o zabrinjavajućim statistikama, prema kojima Sarajevo ima 1,63 posto, Tuzla 2,21 posto, a Zenica tek 1,36 posto ulica nazvanih po imenima ženama. Tešanj, Bugojno i Gračanica nemaju ni jednu takvu ulicu.

- Zato je od danas u funkciji web stranica www.velikanke.ba na kojoj zainteresovani građani mogu potpisati peticiju da se recimo jedan trg u Sarajevu preimenuje po bh. velikankama ili onima koje će to tek postati. Drago mi je što se ova kampanja osim u Hrvatskoj provodi sada i u BiH – kazala je projekt menadžerica agencije HEART Ivana Geber.

Navedena inicijativa će, kako je istakla direktorica Woman.Comm Cluba Irena Miličević Vukoja, učiniti društvo bolje za sve.

- Današnji dan će ostaviti trag u bh. povijesti i nadam se da ćemo se trgnuti za ravnopravnost za našu djecu i buduće velikanke. Kroz ovaj projekat želimo pružiti i edukaciju o tome ko su bili bh. velikani i velikanke zbog specifičnosti BiH. Smatram da su bh. velikanke učinile iskorak kroz sport, svoje hobije, edukciju, medije, društvene mreže i druge oblasti. Dajemo podstrijek da sutra svaka naša djevojčica može biti buduća Lana Pudar – poručila je Miličević Vukoja.

Prisutni građani na događaju ukazali su da se ženama iz historije BiH, pa tako ni onima koje su značajne u današnjici, ne pridaje dovoljno pažnje. Zbog toga će, kako kažu, već danas potpisati peticiju na stranici velikanke.ba.

Ovaj projekt će biti realizovan uz podršku Misije OSCE-a u BiH, fondacije CURE, Fortenova grupe s namjerom da se ujednači omjer muških i ženskih imena u procesu imenovanja ulica, trgova i parkova u Bosni i Hercegovini.

Povezani članci