Društvo

SUDIJA PERIĆ BEZ KOČNICA: Mafija i politika upravlja pravosuđem

Mi imamo potpuno propalo društvo, što je utjecalo da i sistem propada. Korupcija je postala mehanizam upravljanja društvom. Pravosuđe je dio tog propalog društva, kojim upravljaju i politike, i mafija, i stranke, kazao je sudija Suda Bosne i Hercegovine Branko Perić.

Sudija protiv kojeg je pokrenut disciplinski postupak jer je svoje izdvojeno mišljenje u prvostepenoj presudi premijeru F BiH Fadilu Novaliću i ostalima u aferi respratori javno pročitao se ne povlači. Sada je iznio skandalozne tvrdnje o pravosuđu. On je za emisiju Mreža Federalne televizije govorio i o Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, osnivanju višeg suda, međunarodnom faktoru i njegovom utjecaju na pravosuđe.

Perić je ocijenio da za pravosudni sistem BiH nema nade. Ne postoji ništa u posljednjih pet godina što bi nam ulijevalo nadu da će stvari da krenu nabolje, istakao je, kazavši kako su reforme neophodne.

- Prvo, sama struktura VSTV-a je centar niza problema od kojih zavisi reforma i uloga pravosudnog sistema. Drugi problem je nedostatak političke volje da se pravosuđe reformiše i bude nezavisno. Treće, uloga međunarodnog faktora koji ne zna na koji način da provodi tu reformu. Dakle, pravosuđe je postalo sredstvo u rukama politike. Odavno je kompletno pravosuđe u raljama politike i tu se ništa ne mijenja. Sve politike nastoje da vrše utjecaj na pravosuđe. I one će najbolje pronaći način na koji to mogu da urade.

To se desilo i sa našim nezavisnim regulatorom. Politika je našla način kako da korumpira pojedinca u pravosuđu. Slučaj Milana Tegeltije je očigledan primjer kako se to radi. Nismo ni od koga čuli šta su to hitni prioriteti u pravosuđu. Ima ih mnogo – od reformi unutar same institucije VSTV-a i samog sistema. Treba li Sud BiH da se bavi i rezanim duhanom i krijumčarenjem stoke, i ratnim zločinima i organizovanim kriminalom. Kakva je struktura tužilaštava, je li postojeći način njihovog funckionisanja dobar, zašto postupci u prvom stepenu i dalje traju po šest, sedam, osam godina. Je li to reforma, ili šta je? Ima ogroman niz problema, među kojima psotoje prioriteti koje treba rješavati, i ovo sad što vidimo to su samo intervencije međunarodne zajednice i one se smatraju prioritetom, a sve ostalo – niko ne govori ništa - kazao je Perić.

Zakon o VSTV-u

Što se tiče Zakona o VSTV-u, tvrdi da on nije donio nikakve promjene i da se ništa neće promijeniti.

- Možda će se stvari još više da se komplikuju - rekao je.

Ocijenio je da se mnogi interesi prelamaju u VSTV-u.

- Tu su dvije strukture – sudska i tužilačka – što je neuobičajeno i vrlo loše. To treba razdvojiti podhitno. Tu se može desiti da neki čovjek iz tužilaštva bude veći autoritet od čovjeka iz pravosuđa. Onda imate tu i advokate i predstavnike parlamenta i izvršne vlasti. Svi ti interesi se moraju na ozbiljan način držati pod kontrolom. To ne može čovjek bez iskustva i pravosudnog autoriteta, a mi danas imamo i zamjenike i predsjednika koji nemaju sposobnost da upravljaju sa takvim obimom problema. Pojavljuju se razni skandali u pravosuđu – od koruptivnih do neke druge vrste. To sve diskredituje sistem - kategoričan je Perić.

Na pitanje je li Zakon o sudovima pisan samo za kriminalnu političku elitu, kako bi njih zaštitio odgovara da je postojeća struktura Suda BiH upravo smišljena da bi osigurala utjecaj međunarodne zajednice i utjecaj politike na pravosuđe.

- To na drugi način nije moguće objasniti. Jedan predsjednik upravlja i prvostepenim i apelacionim odjeljenjem. To je nedopustivo. On ima ogromnu moć da korumpira sudije. Taj problem je trebalo riješiti. Viši sud mora biti nezavisan. Sudije višeg suda mora birati nezavisni regulator, a ne predsjednik suda - poručio je.

Perić se osvrnuo i na neprocesuiranje visoke korupcije i kriminala, kazavši da je to složeno pitanje koje zavisi od upravljačke strukture u tužilaštvu.

- Neki predmeti imaju prioritet. Ima predmeta koji deset godina stoje u tužilaštvu. Ozbiljan kriminal. Ima predmeta koji su propali zbog neefikasnog rada tužilaca u istrazi. Procesuira se ono za šta su zainteresovane politike i ono što je bagatelni kriminal što omogućuje tužiocima normu. Idu inercijom – radit ćemo predmete koji su manje složeni. Takvi tužioci traže način kako će što elegantnije proći kroz karijeru i napedovati imati normu.

Bitna je norma, a ne rezultat. Zato imamo ovako lošu statistiku. Tužilaštvo BiH je sistem bez ikakve kontrole. Nema ni unutrašnje kontrole, niti kontrole od nezavisnog regulatora, ni kotrole zakonodavnog tijela. Sva ta neefikasnog zavisi od pojedinaca koji nemaju sposobnost da upravljaju institucijama sistema - istakao je Perić.

Dodao je i da je nezavisnost u pravosuđu paradoks.

- Kako je moguće biti nezavisan u ovom sistemu. Nezavisnost služi samo kao mehanizam izbjegavanja odgovornosti. Ja sam nezavisan zato što sam takav kao ličnost. Ne dozvoljavam da sa mnom neko manipuliše. Ne prećutkujem stvari. Otvoreno govorim o problemima - kazao je Perić.

Optužnica protiv Dodika i međunarodni faktor

Ne treba biti u zabludi kada je u pitanju optužnica protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika, ističe Perić.

- Dodik je dosad imao šansu da bude procesuiran na osnovu povrede domaćeg zakona, a ne na osnovu kršenja zakona koji je nametnuo visoki predstavnik. Mislim da je ovo vrlo loše. To otvara niz pitanja pravne prirode. Zašto se s optužnicom čekalo da Dodik prekrši zakon koji je nametnuo visoki predstavnik?

To će samo dodatno diskreditovati pravosudni sistem i ispast će da on služi samo visokom predstavniku da bi zaštitio njega kao autoritet i njega kao ličnost. Taj međunarodni intervencionizam mora imati neke granice. To je pritisak međunarodne zajednice. Ispast će da jedino međunarodna zajednica može utjecati na to šta će se procesuirati - upozorio je Perić.

Povezani članci