Društvo

RADOST ZA RVI I BORCE: Rastu nadoknade u F BiH, "švicarski model" daje rezultat

U ovom mjesecu trebale bi se uskladiti naknade ratnih vojnih invalida kao i drugih braniteljskih kategorija prema takozvanoj “švicarskoj formuli”, rastu bruto domaćeg proizvoda i indeksa potrošačkih cijena.

Ratni vojni invalidi prema riječima Esada Delića, predsjednika Saveza RVI FBiH, očekuju povećanje za 3,3 posto.

Prema “švicarskoj formuli” će se povećati i naknade obitelji poginulih branitelja kao i dobitnika najvećih ratnih priznanja te egzistencijalne naknade demobiliziranih branitelja s federalne razine.Očekujemo povećanje braniteljskih naknada za 3,3 posto, isplatu razlike od siječnja. A mi radimo izmjene i dopune Zakona o dopunskim pravima branitelja kako bi se ubuduće braniteljske naknade usklađivale i redovno i izvanredno. I primjena bi trebala teći od 1. lipnja ove godine i s 1. srpnjem 2024. bismo imali sveukupno uvećanje od oko 6,5 posto, govori Delić za Faktor.ba.

Pojašnjava da prema “švicarskoj formuli” trebaju dobiti povećanje od 3,3 posto, a s izmjenama zakona bi dobili još koji postotak povećanja.Tražimo da kako ide povećanje mirovina, tako ide i povećanje invalidnina. Što se tiče ovih 3,3 posto, Vlada Federacije BiH još nije službeno donijela tu odluku, odnosno, ništa nismo dobili od Federalnog ministarstva za braniteljska pitanja, kaže Delić.

Dodaje kako sada prosječna invalidnina iznosi 406 KM.

Mada ima dosta ratnih vojnih invalida od 20 do 60 posto kojima su invalidnine 47 ili 50 KM i njima ovo povećanje ništa neće značiti, govori Delić za Faktor.

Povećanje od 3,3 posto na 406 KM iznosi 13,3 KM, a povećanje tog postotka na recimo 47 KM je 1,5 KM.

Već ranije smo pisali da povećanje brantiteljskih naknada od 3,3 posto znači da će se egzistencijalne naknade s razine Federacije po mjesecu provedenom u obrani zemlje povećati za 16 feninga. Tako branitelj koji je do sada imao 180 KM egzistencijalne naknade, imat će povećanje od 5,94 KM.