Društvo

MILIONSKI GUBICI: Propast velike njemačke investicije u BiH, radnici odlaze

Kompanija EMKA Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini.

I dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem.

Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom većim od 9 miliona KM.

Firma je imala ukupne prihode od oko 80 miliona KM, što za desetak miliona maraka manje nego godinu ranije. Istovremeno, rashodi su prošle godine bili 89 miliona KM, zbog čega je napravljen pomenuti gubitak.

Osim toga, prema zvaničnim podacima, firma je prošle godine imala prosječan broj radnika od 611, što je za 66 manje nego godinu ranije.

Podsjetimo da je njemačka kompanija EMKA Beschlagteile GmbH&CO 2018. preuzela kompaniju Bekto Precisa d.o.o. iz Goražda. EMKA je osnovana 1932. i razvijala se od malog proizvođača pribora za bicikla do giganta svjetskih razmjera koji posluje u više od 50 zemalja svijeta.

EMKA grupa je, između ostalog, svjetski lider u proizvodnji sistema za zaključavanje, šarki i zaptivača, za elektronske uređaje. U oblasti tehnologije klima uređaja, EMKA je jedan od vodećih svjetskih proizvođača za tehnologiju zaključavanja.

No, u BiH im ne ide najbolje, što se vidi ne samo iz velikog lanjskog gubitka već i po nezadovoljstvu radnika.

Radnici firme Emka Bosnia prošlog mjeseca na određeno vrijeme bili obustavili proizvodnju u svim pogonima, a okupljanjem u krugu fabrike u Goraždu i Vitkovićima od vlasnika su zatražili poboljšanje uslova rada.

Tada su iskazali dugogodišnje nezadovoljstvo visinom plaća te načinom isplate toplog obroka, što je kulminiralo odlukom menadžmenta o slanju 20 uposlenika alatnice na prinudni odmor, a nakon što su odbili premještaj u drugi pogon.

Direktori iz Njemačke tada su, navodno, bili iznenađeni dešavanjima u goraždanskoj kompaniji.

Tokom višesatnih pregovora, a nakon što su se radnici vratili na radna mjesta, tada je postignut dogovor o povećanju plaće za oko 16 posto te toplog obroka za 50 posto. Razgovori su nastavljeni o drugim temama.

Kompanija Emka Bosnia u Goraždu i Vitkovićima zapošljava više od 600 radnika, a prema njihovim tvrdnjama, prosječna plata uposlenih u proizvodnim pogonima iznosi nešto više od 700 KM, zbog čega su mnogi ranici napustili kompaniju.