Društvo

POSAO GODINE: Poduzetni Tešnjaci opsluživat će i bh. aerodrom

Kako bi zadovoljio rigorozne međunarodne kriterije za otvaranje terminala za kerozin, Izudin Ahmetlić je za svoju naftnu kompaniju (HIFA-OIL) morao obezbijediti policu osiguranja na nevjerovatan iznos od 1,5 milijardi USD.

Međunarodna zračna luka – Aerodrom Mostar u ovom se trenutku ne može podičiti velikim prometom, ali izgleda da se priprema za veliki posao pred predstojeću turističku sezonu. Imaju ambicioznu namjeru da konkuriraju zračnim lukama u Splitu, Dubrovniku i Tivtu.

To potvrđuje i današnji događaj u Gradskoj vijećnici u Mostaru, gdje je upriličena svečanost potpisivanje ugovora Mostar Open City između Javnog preduzeće Međunarodna zračna luka – Aerodrom Mostar, Croatia Airlinesa i HIFA-OIL-a. Uvodne riječi na svečanosti uputili su gradonačelnik Mostara Mario Kordić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić.

Tešanjska kompanija HIFA-OIL će, dakle, snabdijevati aviokompanije koje operiraju na mostarskom aerodromu, uključujući i (kao što vidimo iz potpisanih ugovora) Croatiu Airlines. Sa drugim kompanijama ugovori su potpisani ranije. HIFA-OIL  je ključni snabdjevač bh. tržišta naftom i naftnim derivatima, a među najvećim kupcima ove kompanije upravo su oni koji svoje sjedište imaju u Hercegovini.

“To znači da biznis ne poznaje granice, ekonomija nas spaja”, kaže generalni direktor HIFA-OIL-a, dr. Venan Hadžiselimović.

Menadžment tešanjske naftne kompanije imao je viziju; prije pet godina postavili su sebi cilj: postati glavni snabdjevač aviokompanija u BiH. Danas je to stvarnost.

“Nije bilo lako. Organizacijske, logističke, skladišne, ljudske i druge kapacitete je trebalo brzo i efikasno stvarati. Napravili smo nemoguću stvar: za dvije godine, a nakon više od 40 godina snabdjevanja od drugog dobavljača, HIFA OIL je preuzela u potpunosti snabdjevanje na Aerodromu Sarajevo. Nakon toga, cilj i vizija je bila Tuzla. I tu smo sada glavni snabdjevač”, kaže dr. Hadžiselimović.

HIFA-OIL danas raspolaže sa novim i najvećim terminalom za kerozin u BiH, sa ukupnim kapacitetima od četiri miliona litara i voznim parkom kojem mogu pozavidjeti i najveći aerodromi u svijetu.

Povezani članci