Društvo

PO MJERI PORFIRIJA: Najveći multietnički i multireligijski grad u BiH nije Sarajevo

Mir je preduvjet svakog normalnog života, ali mira ne može biti za onoga koji mir hoće samo za sebe, mira će biti tek ako smo uistinu svjesni da je on potreban isto i meni i drugome, kazao je srpski patrijarh Porfirije prilikom posjeta Gradskoj vijećnici Grada Mostara.

– Drago mi je što sam danas imao priliku ovdje u Mostaru sresti se s gradonačelnikom, predsjednikom Gradskog vijeća, kao i s predstavnicima crkvi i vjerskih zajednica. Posebno sam radostan što sam vidio da u zajedničkom rezervoaru svih onih koji ovdje žive postoji više nego kapaciteta da svatko iz svoje pozicije, ulažući napore, može doprinijeti nadilaženju svih nesporazuma, nesreća i nevolja koje su iza nas, te iznalaženju modela života u kojem je svatko potpuno svjestan da mu je onaj drugi potreban, odnosno da ne može bez njega – kazao je sprski patrijarh Porfirije.

Dodaje kako su pomoć i podrška izvana uvijek dobro došle.

– Svi zajedno osjećamo da je pomoć i podrška izvana uvijek dobro došla, kao i prihvaćanje iskustava i smjernica onih koji su izvan ovog iskustva, ali da je prije svega važno da vlastitim snagama i naporima oni koji žive u najvećem multietničkom i multireligijskom gradu u BiH učine sve da svima bude bolje – kazao je Porfirije.

Njegova svetost patrijarh srpski istakao je u besjedi da se iz mostarskog Sabornog hrama danas kao na dlanu vidi čitav grad Mostar, da je to mjesto sa kojeg se može doživjeti sveukupna čitava vaseljena, punoća života Srba, pravoslavnih Mostaraca i Hercegovaca koji su obilježili ovaj grad.

- Ispunjeni Duhom Svetim danas kličemo "raduj se Sveti Savo, raduj se Sveti Vasilije Ostorški, raduj se Sveti Petre Zimonjiću, radujte se prebilovački mučenici, radujte se svi mučenici hercegovački". Radujmo se danas i mi braćo i sestre sabrani pod svodovima ovog hrama podignutog u slavu Svete Trojice. Radujmo se jer smo se sabrali ovdje - poručio je patrijarh.

Patrijarh Porfirije je naglasio da pravoslavni srpski korijeni sežu u same početke grada Mostara.

- Od početka postojanja ovog grada do današnjih dana ugrađivao se pravoslani pečat, pravoslavni duh svetosavski, ugrađivali su se pravoslavni Srbi i zajedno sa drugim narodima i ljudima koji se mole Bogu na drugačiji način, izgradili bogatstvo i ljepotu grada Mostara koji je danas najmultietničkiji i najmultireligijski grad u BiH - istakao je patrijarh srpski Porfirije.

Patrijarh je pozvao sve Mostarce da ostanu na svojim ognjištima.

Istaknuo je kako je mir preduvjet svakog normalnog života.

– Mira nema ako nismo dubinski svjesni da koliko god je potreban mir meni, potreban je i drugome. Ne može biti mira za onoga koji hoće mir samo za sebe, nego tek ako i kad ulaže sve ono što su njegovi kapaciteti da mir ima i onaj koji je pored njega, garancija je da će mir imati i onaj koji to želi. Molim se Bogu da blagoslovi sve domove i ljude koji žive u ovom divnom gradu, a da milošću svojom učini da iz dana u dan raste međusobno razumijevanje i osjećanje potrebe da je svatko svakome potreban. To je u krajnjoj liniji nešto što nas uči Isus i njegovo evanđelje, ali i Kuran i svaka druga vjerska knjiga – rekao je srpski patrijarh.

Gradonačelnik Mario Kordić istaknuo je kako je trenutak posjeta patrijarha Porfirija gradu prevažan za Mostar.

Daans je dobrotvorni ručak a gosti kao i domaćini se nadaju da će biti sakupljeno dovoljno novca za završetak Saborne crkve.

Povezani članci