Društvo

OTKRIVAMO: Cijene u BiH dvaput skuplje nego u Njemačkoj, jaja i maslac na rekordnim razinama, plaće manje 5 puta

Građani su ogorčeni što se cijene povećavaju iz dana u dan i što vlasti u Bosni i Hercegovini ne preduzimaju ništa da zaustave udare na kućne budžete. Sindikalna potrošačka korpa za četveročlanu porodicu u februaru iznosi 2.902 KM, a pokrivenost prosječnom platom tek je 40 posto. Najviše je poskupjela hrana, čak za 22 posto.

Prodavači na gradskoj tržnici u Banjoj Luci kažu da je kupovna moć građana drastično pala. Rijetko se kupuje kilogram, uglavnom tek nekoliko komada.

Građani kažu da više vole kupovati na tržnici, jer je kvalitetnije voće i povrće, iako su cijene prešle sve granice. Prinuđeni su da zbog poskupljenja smanjiti gramažu. Kupuju, kažu, duplo manje nego prije inflacije.

U moru poskupljenja, cijena jaja je drastično skočila za više od 100 posto. Prošle godine je jaje koštalo 20 feninga, a sada 40, 50 i 70 feninga u zavisnosti od veličine.

Iako su cijene goriva u Bosni i Hercegovini smanjene za gotovo jednu marku u odnosu na nekoliko mjeseci ranije, cijene osnovnih životnih namirnica nisu. Što je još gore, i dalje se povećavaju iz dana u dan.

Prema statističkim podacima, cijene hrane i bezalkoholnih pića povećane su za 22 posto, režijski troškovi i prijevoz za više od 15 posto.

Prema podacima reportera portala Ljudski.ba iz Njemačke, u toj su zemlji jeftiniji brašno, ulje, maslac i jaja nego u Bosni i Hercegovini.

Neki proizvodi poput maslaca skuplji su u Bosni Hercegovini i trostruko pa se u nekim našim trgovinama za 250 grama maslaca mora izdvojiti čak 8,5 KM, dok u Njemačkoj cijena maslaca Edeka iznosi manje od 3 KM.

Milfina, njemački maslac blago zakiseljen, košta 1,28 eura, dok je REWE Bio maslac njemačkog brenda najskuplji i cijena mu iznosi 2,15 eura.

Dakle, prema podacima portala Ljudski.ba, najskuplji maslac u Njemačkoj dvaput je jeftiniji od maslaca u BiH.

Ne treba podsjećati da je prosječna plaća u Njemačkoj 2.500 eura, dok u BiH iznosi oko 500 eura.

Povezani članci