Društvo

NI NEUM NIJE ONO ŠTO JE NEKAD BIO: Turisti stigli, cijene za bogatu klijentelu

U narednim danima u Bosni i Hercegovini očekuju se temperature preko 30 stepeni Celzija, tako da su mnogi Bosanci i Hercegovci odlučili da vikend provedu u Neumu i uživaju u kupanju u moru.

Već u jutarnjim satima stotine kupača su se osvježile u Jadranu, a temperatura u devet sati već je bila 23 stepena. Na plažama u Nemu ovog vikenda bit će i dosta turista iz Srbije, Rusije, Francuske, Mađarske, Njemačke, Poljske…

Ugostitelji i hotelijeri su zadovoljni posjetom, a veliki priliv turista se očekuje sredinom mjeseca.

– Vremenska prognoza donijela nam je lijepe vijesti i apartmani su odmah popunjeni. Nadamo se da će sunčano biti narednih sedmica i mjeseci i da će lijepo vrijeme biti i u septembru. Za naše goste smo ove sezone dodatno uredili našu privatnu plažu, tako da će istinski uživati.

Završetak magistralne ceste Stolac-Neum prošle godine olakšao je mnogo dolazak u jedini bh. grad na moru. Putovanje do Neuma sada je  olakšano i dosta brže, a još će biti bolje kada u funkciju uskoro bude pušten most Počitelj, dug gotovo jedan kilometar, zajedno s dionicom Počitelj – Zvirovići u dužini 11 kilometara – kaže Nina Gabriel, menadžerica Ville Gabriel.

U hotelima uglavnom borave strani gosti, dok domaći i dijaspora u većem broju počinju da dolaze u špicu sezone. Kada je u pitanju privatni smještaj, krevet više se traži već od kraja juna.

Naredna tri mjeseca u Neumu bit će održan niz muzičkih, kulturnih i sportskih manifestacija.

Na sportskom terenu u Meterizu tako je u toku četvrti po redu “Turnir prijateljstva” HNK Neuma. Turnir traje do nedjelje, kada će biti dodijeljene nagrade za najbolje četiri ekipe u svakoj  kategoriji.

– Iz godine u godinu Neum u svakom pogledu napreduje.  Nadamo se da će biti dosta sunčanih dana i da će svi moći istinski da uživaju u jedinom bh. gradu na Jadranu. “Laguna’ ima tradiciju dužu od 20 godina, a njegujemo mediteransku kuhinju, s posebnim naglaskom na riblje i talijanske specijalitete. Naravno, na meniju su i vrhunski bosanski specijaliteti – kaže vlasnik Lagune i kuhar Dragan Njavro.

Cijene jela i pića u ugostiteljskim objektima su malo veće nego prošle godine, a zavise od uređenosti objekta i lokacije.

Deset ćevapa sa pomfritom u grill-picerijama su 15-16 KM, koliko morate platiti i za pileći file ili pizzu capricciosu.

Cijena hamburgera je 13 KM, a u nekim objektima čak 18 KM. Lignje na žaru su 24 KM. Kada su u pitanju pića, espresso kafa je od 4 do 5 KM, točeno pivo od  5 do 9 KM, a flaša vode 3 KM. Iznajmljivanje ležaljki je 10 KM, a suncobrana 5 KM po danu.

Povezani članci