Društvo

MINUSI RUŠE REKORDE: Dio Evrope zakovan ledom, na termometru i ispod 40 stepeni

Finska i Švedska zabilježile su u utorak najniže temperature tokom zime, jer su termometri pokazali minus 40 stepeni Celzijusa. Nordijski region bilježi rekordno niske temperature u ovom periodu.

U Nikkaluokti, malom selu naseljenom autohtonim narodom Sami u sjevernoj Švedskoj, termometar je u utorak rano pokazao minus 41,6 stepeni, objavila je švedska javna televizija SVT.

"To je najniža temperatura koju smo imali do sada ove zime, a na sjeveru će i dalje biti prilično hladno vrijeme", rekao je meteorolog SVT-a Nils Holmqvist.

Željeznički operateri u Švedskoj objavili su da je zahlađenje izazvalo značajne probleme u željezničkom saobraćaju na sjeveru zemlje.

Švedski meteorološki i hidrološki institut objavio je da su temperature od minus 30 stepeni zabilježene na nekoliko lokacija na sjeveru Švedske.

Izdalo je i upozorenje na snijeg i vjetar za centralnu i južnu Švedsku, uz napomenu da snježne padavine u srijedu u kombinaciji sa vjetrom mogu uzrokovati dodatne probleme.

U susjednoj Finskoj, hladni rekord ove zime zabilježen je u sjeverozapadnom gradu Ylivieska gdje su temperature pale na minus 37,8 rano u utorak.

Temperature ispod minus 30 stepeni zabilježene su na nekoliko lokacija u regiji Arktičke Laponije. Očekuje se da će niske temperature koje će se kretati između između minus 15 i minus 20 stepeni, tokom ove sedmice pogoditi i Helsinki, glavni grad Finske.

Finski meteorološki institut izdao je upozorenje na znatno hladno vrijeme koje će ove sedmice preovladavati u zemlji, a prognozirane temperature će vjerovatno u dijelovima zemlje biti i ispod minus 40 stepeni.

Dio autoputa E18 u južnoj Norveškoj zatvoren je zbog vremenskih prilika, saopćila je policija.

U Danskoj je ključni most zatvoren za vozila sa lakim prikolicama zbog jakog vjetra koji može utjecati na vožnju, saopćila je Danska direkcija za puteve.

Nad sjevernim dijelom zemlje očekuje se jak snijeg, saopćio je Danski meteorološki institut.

Povezani članci