Društvo

MAŠINE U PUNOM POGONU: Krenula izgradnja najduže dionice na Koridoru 5C, optimističan rok za završetak radova

Autoceste FBiH, izvođači radova te Općina Tešanj potpisali su zajednički akt u Tešnju, čime je ozvaničen početak radova na izgradnji dionice autoputa na trasi Koridora Vc, od Medakova do Ozimice dužine 21,3 kilometra.

Riječ je o, do sada, najdužoj ugovorenoj dionici, ukupne vrijednosti 420 miliona eura. Projekat je zahtjevan, ali stručnjaci tvrde - sve bi trebalo biti završeno u narednih 30 mjeseci.

Nakon dionice Putnikovo brdo - Medakovo, stekli su se uvjeti za nastavak radova na Koridoru Vc prema Zenici, kazala je Mirnesa Agić, v.d. izvršnog direktora za opće, kadrovske i pravne poslove Autoceste FBiH.

Dionica prolazi kroz gusto naseljena područja općina Tešanj, Maglaj i Žepče na kojoj će se graditi oko 40 različitih objekata medju kojima je nasip sa 4,5 miliona kubnih metara zemljanog materijala kao i tunel „Crni vrh“ dužine dva kilometra.

„Radi se o veoma zahtjevnoj dionici i realno je očekivati i poteškoće. Vjerujemo kako ćemo u saradnji s lokalnim vlastima, investitorom i nadzorom sve probleme rješavati i posao okončati na vrijeme“, kazao je Mehmet Orhan Bati, predstavnik izvođača radova Cengiz Insaat AS.

Kako bi se sačuvala lokalna infrastruktura, predviđena je i gradnja internih saobraćajnica.

„One će dosta olakšati sam proces gradjenja, smanjiti utjecaj na lokalnu zajednicu, a samim tim olakšati posao nadzora“, objašnjava Marin Nikolić, predstavnik nadzora.

U protekle dvije godine lokalna adimnistracija u Tešnju je riješila oko 1.600 imovinsko-pravnih odnosa.

„Vrijednost je oko 70 miliona maraka, riješili smo eksproprijaciju stotinjak stambenih objekata i tako dalje. Naravno, građane općine Tešanj pozivam da imaju razumijevanja za radove koji će uskoro uslijediti“, istakao je načelnik Općine Tešanj Suad Huskić (SDA).

Pripreme za početak radova već su počele.

„Sve smo to zadali sebi cilj da završimo u narednih 30 mjeseci“, poručuje Alaga Husić, predstavnik investitora na dionici Medakovo – Ozimice.

Gradnja ove dionice autoputa će koštati oko 850 miliona maraka, a sredstva su osigurana putem Evropske investicijske banke.

Povezani članci