Društvo

KAD SE MALE RUKE SLOŽE: Mještani pobijedili vlast, ministarstvo priznalo poraz

Federalno ministarstvo okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine nedavno je donijelo važnu odluku o prekidu postupka prethodne procjene utjecaja na okoliš za predloženu eksploataciju kamena krečnjaka u Špionici Gornjoj kod Grada Srebrenika.

Ova odluka predstavlja značajan korak naprijed za lokalno stanovništvo koje već duže vrijeme vodi borbu protiv investitora i lokalne vlasti radi zaštite svojih životnih uvjeta i okoliša.

Mještani Špionice Gornje, uz pravnu podršku Aarhus centra u Bosni i Hercegovini, uspjeli su osporiti prethodno odobrenje za projekt eksploatacije kamena krečnjaka, koji je planiran na vrlo bliskoj udaljenosti od stambenih područja. Ova borba nije samo zaštita prirodnih resursa, već i borba za osnovna ljudska prava svih stanovnika ovog područja.

„Ovaj zaključak je velika pobjeda za sve nas stanovnike Špionice koji bismo bili ugroženi radom kamenoloma. Pravda je dostižna i vrijedi se za nju boriti. Bez obzira koliko investitori bili moćni, nisu nedodirljivi. Zaštita prirodnih resursa, prije svega vode mora biti prioritet i građana i svih nivoa vlasti. Voda je život i blago neprocjenjivo. Poruka svim aktivistima da se vrijedi boriti i da ne treba odustajati jer pravda uvijek pobjeđuje.“ – kazao je Omer Majstorović, mještanin Špionice.

Područje na kojem je planiran kamenolom trenutno je dom triju izvora pitke vode, čija sigurnost nije bila adekvatno uzeta u obzir u prijavi projekta. Prethodni radovi na istom mjestu već su izazvali ozbiljne probleme, uključujući eroziju i opasnost od padanja kamenja u korito rijeke Bistrice, što je ozbiljno ugrozilo okoliš i sigurnost lokalnog stanovništva.

Više od 3000 stanovnika naselja Krč, Radiči, Špionica Centar, Špionica Donja, Bogdanovići, Vrela i Vidrovići bilo bi direktno izloženo negativnim utjecajima projekta, uključujući buku, vibracije i prašinu. Ovi faktori ne samo da bi ugrozili zdravlje i kvalitetu života lokalnog stanovništva, već bi i trajno narušili ekološku ravnotežu područja.

„Odluka Federalnog ministarstva okoliša i turizma je bila logičan slijed svih procesa koje smo do sada pokrenuli protiv postojećih dozvola za ovaj kamenolom, te je ovo pozitivan primjer kako se građanskim aktivizmom mogu zaustaviti naizgled neoborivi projekti koji štete prirodi i ljudima.“ – kazala je pravnica Aarhus centra u BiH, Nina Kreševljaković.

Odluka Federalnog ministarstva okoliša i turizma predstavlja veliku pobjedu za mještane Špionice Gornje, ali i istovremeno podsjeća na nužnost nastavka borbe za očuvanje okoliša, zdravlja građana i poštovanja osnovnih ljudskih prava. Važno je naglasiti da je podrška lokalne zajednice, kao i angažman pojedinaca koji su se pridružili u ovom procesu, ključna za postizanje ovakvih rezultata.

Stoga, Aarhus centar u BiH poziva sve građane da ostanu ujedinjeni i aktivno podržavaju napore za zaštitu prirodnih resursa i zajedničkih interesa, čime se osigurava da se ovakva vitalna pitanja tretiraju s potrebnom pažnjom i odgovornošću prema sadašnjim i budućim generacijama.

Povezani članci