Društvo

I TO SMO DOČEKALI: Strmoglavi pad cijena plina, zima dovela do preokreta

Cijena plina u Evropi pala je na nivo iz maja 2021. godine, prije prekida snabdijevanja iz Rusije, što daje nadu da se energetska kriza koja je zahvalita kontinent u posljednje tri godine sada bliži kraju.

Obiman uvoz tečnog prirodnog plina, toplo vrijeme i smanjenje potražnje kao rezultat visokih cijena prethodnih godina, pomogli su da se plin uskladišten u EU tokom tekuće zime održi na istorijski visokom nivou, što je doprinijelo padu cijena, piše Financial Times.

Cijena plina na TTF čvorištu u Nizozemskoj pala je u petak na 22,53 EUR po megavat satu, nastavljajući tronedjeljni niz pojeftinjenja. Europska energetska kriza počela je 2021. godine kada je kontinent izašao iz produžene hladne zime sa niskom razinom uskladištenog prirodnog plina.

Zabrinutost je porasla nakon što je snabdijevanje pogoršano zbog smanjenja izvoza ruskog plina u Evropu, a trgovci su spekulirali da je to bila taktika Moskve da izvrši pritisak na evropske vlade, uključujući njemačku, da odobre pokretanje novoizgrađenog plinovoda Sjeverni tok 2. Uvoz ruskog plina dodatno je oslabio nakon početka rata u Ukrajini.

Evropske cijene plina dostigle su vrhunac u ljeto 2022. godine i u jednom trenutku megavat sat je koštao više od 300 EUR. Od tada traju napori zemalja EU da smanje potražnju, kao i da pojačaju uvoz tečnog prirodnog plina iz SAD-a, a uzastopne tople zime pomogle su u ublažavanju krize snabdijevanja