Društvo

DOZVOLA STIGLA: Iz Tuzle uskoro let na još jednu destinaciju

Grčka aviokompanija Lumiwings dobila je odobrenje državne direkcije za letove na relaciji Tuzla – Istanbul.

Riječ je o liniji za koju je odobrenje ranije dobila crnogorska državna aviokompanija Air Montenegro, ali je ono sada promijenjeno i glasi na Lumiwings.

Odobrenje da Lumiwings leti za Istabul je stiglo i vrlo brzo se očekuje da bude objavljen red letova za zimski dio sezone, odnosno do 31. marta.

Inače, ugovor MAT-a i Lumiwingsa potpisan je nakon što je Vlada Tuzlanskog kantona osigurala 2,5 miliona KM kao podršku ovom projektu u vidu subvencije, koja je koncipirana tako da će novcem iz budžeta TK biti pokriveni eventualni gubici aviopkompanije.

U toku su pregovori s Lumiwingsom u vezi ljetnog reda letenja koji počinje od 1. aprila. Oni traže garanciju u slučaju gubitaka na način kako su dobili i za zimski red letenja. Turistička zajednica TK će provesti javni poziv za iskazivanje interesa pod određenim uvjetima, koji će biti koncipiran tako da sve strane budu zadovoljne. Lumiwings iz Tuzle, u zimskom redu letenja, dva puta sedmično ima linije za švedske gradove Stockholm i Halmstad, nizozemski Maastricht, njemački Saarbrucken i danski Esbjerg.

 

Povezani članci