Društvo

ČLANOVI VLADE ODUŠEVLJENI: Ova firma je primjer kako se bori za čovjeka

Ministar privrede Zeničko-dobojskog kantona Samir Šibonjić i ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Antonio Šimunović posjetili su Zeničku firmu B&I Metali, i razgovarali sa direktorom Elmedinom Karićem.

– Izuzetno cijenimo doprinos firme B&I Metali koji postiže na planu zapošljavanja zavarivača i bravara, pogotovo kada imamo u vidu povratnike iz Njemačke i drugih evropskih zemalja. Ova firma je primjer i dokaz kako treba raditi i kako se treba boriti za svakog našeg čovjeka koji je otišao iz svoje domovine. U Ministarstvu koje predvodim ovakve kompanije će uvijek imati partnera i podršku – istako je ministar Šibonjić.

Firma B&I Metali osnovana je 2012. godine, a osnovna djelatnost je mašinska obrada metala.

– Vođen idejom kako zaustaviti trend iseljavanja mladih iz BiH, odlučujem se za povratak u svoju domovinu nakon 13 godina provedenih po zemljama Evrope (Njemačka, Italija, Belgija i dr.) i pokretanje vlastite firme – kazao je Karić.

Radom u domaćim i stranim firmama stekao je veliko iskustvo koje je želio iskoristiti tako što će otvaranjem firme pomoći sebi i mnogim drugim, prvenstveno mladim ljudima, da imaju priliku i mogućnost opstanka u vlastitoj domovini.

Pored volje i želje za radom i uspjehom u svojoj zemlji nailazi i na razne probleme, počev od poreznog opterećenja do nezdrave konkurencije.

– Veliku pomoć i podršku dobivam od gospodina Kaknje Suada i firme Arel. B&I Metali su na početku poslovali sa 10-ak zaposlenih, da bi za godinu dana poslovanja taj broj bio tri puta veći. Naši planovi su da i u buduće nastavimo sa tendencijom rasta i razvoja i tako omogućimo nova radna mjesta i razloge za opstanak i ostanak mladih u Bosni i Hercegovini – naglasio je Karić.