Društvo

CESTA KOJA ŽIVOT ZNAČI: Od Zenice do Doboja za 15-ak minuta, uskoro otvaranje još jedne dionice na Koridoru 5C

U dijelu koridora 5C kroz Republiku Srpsku oko dobojske obilaznice trenutno se izvode najzahtjevniji radovi, a izvođač kaže da se radovi odvijaju u skladu s predviđenom dinamikom, kao i da bi ova dionica trebalo da bude završena do kraja naredne godine.

Dionica je duga 5,6 kilometara, od Rudanke do izlaza iz tunela Putnikovo brdo 2, i uključuje most preko rijeke Bosne, dug 328 metara, dva tunela sa dvije cijevi ukupne dužine oko dva kilometra i vijadukt dužine 250 metara.

Marko Salapura, šef gradilišta kaže da se radi o izuzetno zahtjevnoj dionici, jer je gotovo kompletna usječena u okolna brda, a polovina ukupne trase je na mostovima, vijaduktima i u tunelima. Na gradilištu je angažovano 250 ljudi, a u tunelu se radi u tri smjene, s obzirom na to da je ovo najizazovniji dio posla. Uprkos složenim geološkim uslovima, svaki dan se iskopa oko sedam metara.

-Geologija je veoma nepovoljna, čak loša, jer radimo s materijalima koji nemaju koheziju, čvrstinu, ima vode i svaki metar je bukvalno priča za sebe. Mi se trudimo da predvidimo šta nas očekuje, uradili smo istražne bušotine, više dodatnih ispitivanja, pokušavamo da predvidimo koliko možemo, ali u hodu se javljaju promjene – kaže Salapura.

Objašnjava da se tuneli na ovoj dionici grade novom austrijskom metodom koja podrazumijeva stepenasto iskopavanje, odnosno skidanje sloja po sloj. Najteži dio je prvi iskop, koji je ujedno i najveći, a podrazumijeva i učvršćivanje tunela radi sprečavanja urušavanja. Uslovi rada su teški, jer su tuneli puni vode i blata, pa se čak i građevinska mehanizacija teško kreće, dok je hodanje gotovo nemoguće.

U “Autoputevima RS” pojasnili su da je projekat finansiran kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj, sa kojom je potpisan sporazum vrijedan 150 miliona evra, a da je EU putem Investicionog fonda za zapadni Balkan (WBIF) obezbijedila grant od 38,5 miliona eura.

Ističu da je zaključno s krajem marta, na glavnoj trasi završeno oko 75 odsto nasipa i 60 odsto iskopa, na mostu Kostajnica ukupno završeno 84 odsto posla.

Prije početka ljetne turističke sezone očekuje se otvaranje novih 11 kilometara autoceste na Koridoru 5C, koja preko Pošiteljskog mosta vodi do granice s Hrvatskom.

Povezani članci